Crater near Mare Cognitum

Raketin isku paljasti Kuun rautaytimen

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011 teksti Helle & Henrik Stub

Vuonna 1970 tehty Apollo 13 -lento tunnetaan parhaiten pelastusoperaatiosta, jonka avulla astronautit Lovell, Haise ja Swigert saatiin turvallisesti takaisin Maahan sen jälkeen, kun yksi aluksen happisäiliöistä oli räjähtänyt.

Astronautit eivät päässeet Kuuhun asti, mutta Saturn 5 -raketin viimeinen vaihe ohjattiin iskeytymään Kuun pintaan. Tarkoituksena oli synnyttää seismisiä aaltoja, joita sitten voitaisiin tarkkailla seismometreilla.

Raketti iskeytyi Mare Cognitum -nimisen Kuun ”meren” lähelle. Iskussa syntyi läpimitaltaan 30-metrinen kraatteri. Maassa värähtelyt olisivat pian vaimenneet, mutta kuivassa Kuussa seismiset aallot velloivat edestakaisin pari tuntia ennen kuin ne katosivat.

Kuun sisäosissa etenevien aaltojen heijastukset ovat niin heikkoja, ettei niitä 1970-luvulla pystytty mittaamaan tarkasti. Signaaleja on nyt kuitenkin voitu vahvistaa uudella tekniikalla, ja on selvinnyt, että Kuun ydin on kiinteä niin kuin Maankin. Värähtelymittaukset osoittavat, että Kuulla on hyvin paksu kuori ja sen alla kivinen vaippa.

Sisimpänä on rautapitoinen ydin, joka vielä todennäköisesti jakautuu kiinteään sisäosaan ja nestemäiseen ulko-osaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: