Solar eclipse

Mitä tapahtuisi, jos Kuu tulisi lähemmäs Maata?

Jos Kuu siirtyisi lähemmäs maata, yöt olisivat valoisampia, vuorovesi-ilmiö voimakkaampi ja maanjäristykset yleistyisivät.

maanantai 11. huhtikuuta 2011

Ajatusleikki ei ole niin kaukaa haettu kuin äkkiseltään voi tuntua. Vaikka Kuu loittonee hitaasti maapallosta, etäisyyden kasvaminen paljastaa, että se on ennen kiertänyt lähempänä.

On hyvin epätodennäköistä, että maapallon ja sen kiertolaisen välimatka joskus lyhenisi merkittävästi. Jos näin kuitenkin sattuisi käymään, Maan eliöt joutuisivat sopeutumaan aivan uudenlaisiin olosuhteisiin.

Kuu näkyisi suurempana ja valaisisi voimakkaammin öisin. Auringonpimennykset yleistyisivät ja pitenisivät. Vuorovesi-ilmiö voimistuisi, eli vuoksen ja luoteen välinen ero kasvaisi. Monin paikoin esiintyisi tuhoisan voimakkaita tulva-aaltoja.

Kuun nykyistä suurempi painovoimavaikutus kohdistuisi myös maapallon pintaan ja sisäosiin. Se aiheuttaisi Kuun kiertoliikettä seuraavaa aaltoilua ja entistä enemmän maanjäristyksiä, sillä maankuoren laattojen saumoihin kertyneet jännitteet purkautuisivat. Myös Maan sisuksen sula kiviaines, magma, reagoisi painovoiman muutokseen. Seurauksena olisi vulkaanisen aktiivisuuden lisääntyminen, toisin sanoen tulivuorenpurkaukset tulisivat yleisemmiksi.

Kiinnostaako Kuu? Lue lisää kuunpimennyksestä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: