Kuunpimennys punainen

Kuunpimennys – Mikä se on ja milloin se näkyy?

Kuunpimennyksessä Kuu liukuu Maan varjoon. Kuu ei mustene, vaan muuttuu punaiseksi. Mistä ilmiöstä on kyse ja milloin se näkyy seuraavan kerran? Lue lisää kuunpimennyksestä tästä.

torstai 20. heinäkuuta 2017 teksti Karine Kirkebæk

Kuunpimennys: Kun Kuu muuttuu verenpunaiseksi

Täydellisen auringonpimennyksen aikana kaikki pimenee, mutta kuunpimennys tarjoaa katsojilleen erilaisen näytelmän. Oikeiden olosuhteiden vallitessa Kuu nimittäin muuttuu verenpunaiseksi, ja siksi kuunpimennystä joskus kutsutaankin ”verikuuksi”.

Auringonpimennyksen tarkkailemiseen tarvitaan erikoisvarusteita, mutta kuunpimennystä voi katsoa huoletta paljain silmin. Kuusta heijastuva valo on tuolloin heikompaa kuin normaalin täydenkuun loiste.

Mikä on kuunpimennys?

Kuunpimennys syntyy, kun täysikuu liukuu Maan varjoon. Jos Maan ja Kuun kiertoradat olisivat samassa tasossa, kuunpimennys sattuisi joka kerta täydenkuun aikaan. Kuun rata on kuitenkin noin 5 astetta kallellaan, joten pimennys tapahtuu vain tiettyjen olosuhteiden vallitessa. Pimennystä varten pitää olla täysikuu ja Auringon, Maan ja Kuun tulee osua täsmälleen samalle linjalle. Lisäksi Kuun pitää leikata Maan Aurinkoa kiertävä rata eli ekliptika.

Napsauta piirros suuremmaksi. Aurinko luo keilamaisen varjon Maan taakse, ja kun Kuu liukuu Maan täysvarjoon eli umbraan, Kuu pimenee. Kuva: Creative Commons/Sagredo

Maan varjo voidaan jakaa eri alueisiin. Puolivarjoa kutsutaan penumbraksi ja täysvarjoa umbraksi. Umbra on keilamainen ja se jatkuu noin miljoonan kilometrin verran Maan takana. Koska Kuu sijaitsee ”vain” 384 400 kilometrin päässä Maasta, se osuu juuri varjokohtaan.

Kolme kuunpimennystä

Kuunpimennykset jaetaan kolmeen luokkaan: täydellinen kuunpimennys, osittainen kuunpimennys ja puolivarjopimennys.

Täydellinen kuunpimennys

Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu on kokonaan Maan täysvarjossa, umbrassa. Verikuu esiintyy juuri tällaisissa pimennyksissä.

Kuu ei itse loista valoa, joten tuntuu kummalliselta, miksi se juuri täysvarjossa muuttuu punaiseksi verikuuksi. Punaisuus johtuu siitä, että valo taipuu Maan ilmakehässä ja siitä katoaa sininen väri lähes kokonaan. Kun vain pitkäaaltoiset punaisen ja oranssin sävyt pääsevät tunkeutumaan ilmakehän läpi täysvarjoon, Kuu punertuu.

Ilmakehän hiukkaset hajottavat lyhytaaltoisen sinisen valon, joten se ei yllä Kuuhun asti. Kun punainen valo osuu Kuuhun, se antaa sille verenpunainen kajon. Jos Maalla ei olisi ilmakehää, Kuu olisi pimennyksen aikana aivan pimeä.

Täydellisen kuunpimennyksen aikana Kuu voi muuttua verenpunaiseksi, koska vain pitkäaaltoinen punainen valo kulkee Maan ilmakehän läpi. Kuva: Creative Commons/Tomruen

Osittainen kuunpimennys

Osittainen kuunpimennys syntyy, kun vain osa Kuusta osuu täysvarjoon. Silloin näyttää siltä, että joku olisi puraissut osan Kuusta pois.

Kun Kuu on liukumassa täysvarjoon eli umbraan, nähdään osittainen kuunpimennys. Kuva: Creative Commons/JJ Harrison

Puolivarjopimennys

Puolivarjopimennyksessä Kuu sijaitsee puolivarjossa eli penumbrassa. Puolivarjopimennyksen aikana Kuu voi näyttää tummemmalta kuin yleensä.

Täydelliseen kuunpimennykseen kuuluu siis myös puolivarjopimennys ja osittainen kuunpimennys niinä hetkinä, kun Kuu on siirtymässä täysvarjoon ja siitä pois.


Miten kauan kuunpimennys kestää?

Kuunpimennys eroaa auringonpimennyksestä myös siten, että se on huomattavasti pidempi. Täydellinen auringonpimennys kestää vain muutaman minuutin, kun taas kuunpimennykseen kuluu tunteja. 

Suomessa 7.8. näkyvässä osittaisessa kuunpimennyksessa vain pieni osa Kuun eteläreunasta pimenee. Näkymää haittaa se, että Kuu on vasta nousemassa ja taivas on pimennyksen aikaa vielä vaalea. 

Kun puolivarjopimennys alkaa 7.8.2017 Kuu on vielä horisontin alapuolella ja nousee Helsingissä kaakosta kello 21.20. Aurinko puolestaan laskee kello 21.35. Syvimmillään pimennys on kello 21.20, ja silloin vain kapea osa Kuun pohjoisreunasta on täysivarjossa. Osittainen vaihe päättyy kello 22.18. Silloin Kuu on Helsingissä vain 5 asteen korkeudella, ja kun pimennys päättyy kello 23.51, Kuu on Helsingissä 11 asteen korkeudella.

Milloin kuunpimennys koetaan jälleen?

Kuunpimennyksiä ei tapahdu joka kuussa, tässä seuraavia näytelmiä: 

  • 31. tammikuuta 2018 – täydellinen kuunpimennys

  • 27. heinäkuuta 2018 – täydellinen kuunpimennys

  • 21. tammikuuta 2019 – täydellinen kuunpimennys

Tutki merien syvyyksiä ja kaukaisia galakseja.

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: