Lunar Mission One I luften

Britit hautaavat dna:ta Kuun etelänavalle

Brittijohtoinen yksityinen Lunar Mission One -yhtymä aikoo lähettää robotin Kuun etelänavalle vuonna 2024. Robotin on määrä ottaa kairausnäytteitä 20 metrin syvyydestä Kuun pinnan alta – ja laittaa porausreikään dna:ta ja aikakapseli.

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015 teksti Stine Overbye & Karen Grubbe

Lunar Mission One ottaa porausnäytteitä Kuusta

Vuonna 2024 britit aikovat lähettää robottiluotaimen kohti Kuun etelänapaa. Robotin on määrä porata Kuun pinnan alle ja ottaa näytteitä yli neljä miljardia vuotta vanhasta kiviaineksesta.

Jotta pora yltäisi Kuun vanhimpiin kerroksiin, sen pitää päästä ainakin 20 metrin syvyyteen. Toiveissa on, että pora ulottuisi jopa sadan metrin syvyyteen.

Robotin on määrä porata Kuussa ainakin 20 metrin syvyyteen.

Kaikki voivat osallistua hankkeeseen

Lunar Mission One eroaa muista avaruushankkeista siten, että sen rahoitus kerätään sataprosenttisesti yksityisiltä lahjoittajilta. Lunar Mission Onen ideoijat toivovat, että ihmiset eri puolilta maailmaa lähtisivät mukaan ja että uusi sukupolvi innostuisi avaruushankkeesta kuten suuri yleisö aikoinaan 1960- ja 1970-lukujen Apollo-lennoista.

Rahoituksen keruu on jo alkanut, ja pienikin summa auttaa hanketta eteenpäin. Lunar Mission One kerää hankkeen käynnistämiseksi varoja maailman suurimman joukkorahoituspalvelun Kickstarterin kautta.

Hankkeen kustannusten arvioidaan nousevan noin 600 miljoonaan puntaan. Ensimmäinen tavoite, 600?000 puntaa eli 0,1 prosenttia tarvittavasta summasta, saatiin kokoon 18. joulukuuta 2014, vain kuukausi sen jälkeen, kun internetkeräys julkistettiin.

Lunar Mission One tarjoaa: Lähetä dna:ta haudattavaksi Kuuhun

Jos osallistut hankkeeseen, saat palkinnon. Ensinnäkin pääset Lunar Missions Clubin jäseneksi. Toinen palkinto riippuu lahjoituksen summasta.

Jo alle sadalla eurolla Lunar Mission One tarjoaa sinulle mahdollisuuden haudata Kuuhun henkilökohtaisen aikakapselin, jossa on viestejä, kuvia, musiikkia tai dna:ta.

Jos lahjoituksen summa on 60 puntaa eli noin 82 euroa, lahjoittaja saa mahdollisuuden lähettää esimerkiksi omia kuviaan Kuuhun. Kun aineisto on saatu kasaan, robottilaskeutuja jättää porausreikään sinetöidyn digitaalisen aikakapselin. Lahjoittajat voivat lähettää Kuuhun jäävään kapseliin viestejä, kuvia, musiikkia tai hiuksen, jolloin lahjoittajan dna säilyy avaruudessa miljoonia vuosia.

Jos hankkeeseen lahjoittaa 1?200 puntaa eli siis noin 1?650 euroa, saa myös kutsun tilaisuuteen, jossa luotain laukaistaan kohti Kuuta vuonna 2024. Ja jos lahjoitus on 3?000 puntaa eli noin 4?100 euroa, lahjoittajan nimi kaiverretaan robottilaskeutujan kylkeen.

Lunar Mission One -yhtymästä vakuutetaan, että pienetkin summat ovat tervetulleita, sillä jo kolmella punnalla eli vähän yli neljällä eurolla lahjoittaja saa joka tapauksessa ”ikuiset kiitokset ja paikan avaruustutkimuksen historiassa”.

Kuuhun jää myös julkinen aikakapseli

Robottilaskeutujan on määrä jättää Kuun kallioperään säilöön miljoonien yksityishenkilöiden lähettämien viestien ja dna:n lisäksi julkinen aikakapseli, joka sisältää tietoa Maan ja ihmiskunnan historiasta. Sen digitaalinen kirjasto kattaa esimerkiksi tiedot kaikista maapallon eläin- ja kasvilajeista.

Julkisen aikakapselin tietoihin voi aikanaan tutustua vapaasti myös internetissä. Hankkeen taustavoimat toivovat myös, että tulevat sukupolvet ylläpitävät tietokantaa niin, että se pysyy ajan tasalla.

Varoja kerätään koko ajan. Seuraa kunnianhimoista hanketta Lunar Mission Onen sivustossa.

Lunar Mission One suuntaa Kuuhun

Lunar Mission One aikoo porata vähintään 20 metrin syvyyteen, ja toiveissa on päästä jopa 100 metriä Kuun pinnan alle. Tavoitteena on saada näytteitä Kuun vanhimmista osista. Lue lisää yksityisestä tutkimushankkeesta tästä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: