Moon base

Laavatunneli johtaa Kuun pinnan alle

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011 teksti Helle & Henrik Stub

Jos joskus halutaan mennä Kuun pinnan alle, sinne on helppo päästä parista suuresta aukosta. Kyseiset aukot löysi alun perin japanilainen Kaguya-luotain, mutta nyt LRO:n suuri kamera on välittänyt niistä ensimmäiset tarkat lähikuvat.

Tutkijat uskovat aukkojen olevan romahtaneita laavatunneleita eli putkia, joissa sula laava on aikoinaan virrannut jähmettyneen kuoren alla. Kun tunneli purkauksen loputtua tyhjentyy, sen laavakatto voi sortua esimerkiksi meteori-iskussa, ja tällöin pintaan syntyy iso reikä.

Oheisen kuvan esittämä aukko on suurin toistaiseksi tunnettu. Arvellaan, että sen syvyys on 80–90 metriä ja läpimitta noin 65 metriä.

Moon hole

Maapallolla laavatunnelit saattavat muodostaa kilometrien pituisia labyrintteja. Jos Kuussa on vastaavanlaisia luolastoja, niihin voitaisiin hyvin perustaa tukikohta, koska silloin oltaisiin suojassa sekä avaruudesta tulevalta säteilyltä että yön ja päivän välisiltä suurilta lämpötilavaihteluilta.

Pinnalla lämpötila voi nousta yli 100 asteeseen kaksi viikkoa pitkän Kuun päivän aikana, kun taas se yöllä voi laskea ?150 asteeseen. Vain parin metrin syvyydessä lämpötila sen sijaan pysyy melko tasaisesti ?30:n ja ?40 asteen välillä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: