Moon closeup

26 joukkuetta kurkottaa Kuuhun

Muhkea palkinto on vauhdittanut kilpailua, jossa pitää saada toimintakuntoinen robotti Kuuhun. Jo nyt voidaan arvioida, millaiset voitonmahdollisuudet eri joukkueilla on.

maanantai 30. tammikuuta 2012 teksti Ib Salomon

Tehtävänä on saada robotti Kuuhun yksityisin varoin. Robotin pitää kulkea Kuussa 500 metriä ja lähettää sieltä tietoja Maahan. Se joukkue, joka selviää ensimmäisenä haasteesta, palkitaan 20 miljoonalla dollarilla eli noin 15,5 miljoonalla eurolla. Palkinnon on lahjoittanut internetyhtiö Google, ja kilpailun järjestelyistä vastaa X Prize Foundation. Järjestäjät toivovat kilpailun antavan Kuun tutkimukselle uutta vauhtia.

Kansalliset avaruusjärjestöt eivät ole suuremmin panostaneet Kuun tutkimiseen 1960- ja 1970-luvun kuulentojen jälkeen. Tätä nykyä järjestöjen taloudellinen tilanne on lisäksi erittäin tiukka. Googlen myöntämän palkinnon avulla yritetään nyt saada viritettyä yksityisrahoitteisia kuuhankkeita. Palkinnon uskotaan kannustavan kisaan mukaan myös sellaisia luovia toimijoita, jotka eivät tähän mennessä ole edes olleet kiinnostuneita avaruuslennoista.

Kilpailut edistävät kehitystä

Aiemmista kilpailuista saatujen kokemusten valossa näyttääkin siltä, että houkutteleva palkinto lisää osallistumisintoa. Esimerkiksi vuonna 2004 luvattiin 10 miljoonaa dollaria sille joukkueelle, joka saa ensimmäisenä kolme ihmistä sadan kilometrin korkeuteen.

Ansari X Prize -kilpailun voitti SpaceShipOne-alus. Se alkaa jo lähiaikoina viedä matkailijoita lyhyille retkille avaruuteen.

Lunar X Prize -kilpailuun piti ilmoittautua vuoden 2010 loppuun mennessä. Joukkueiden määräksi tuli tuolloin 33. Syksyllä 2011 kisassa oli vielä jäljellä 26 yrittäjää. Luultavasti muutama vielä luopuu leikistä – joko tehtävän vaativuuden tai rahojen loppumisen vuoksi.

Lue lisää joukkueista

Seuraavilla sivuilla voit tutustua kilpailuun osallistuviin 26 joukkueeseen ja niiden mahdollisuuksiin voittaa koko kisa.

Teema

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: