Moon surface view

Katso Nasan upeat kuvat Kuusta

Nasa on julkistanut uskomattoman tarkkoja kuvia Kuusta. Niistä erottuvat Maan kiertolaisen pinnan pienetkin yksityiskohdat.

torstai 27. maaliskuuta 2014

Kuusta julkaistuja uusia kuvia tarkasteltaessa tuntuu aivan siltä kuin itse olisi laskeutumassa Kuuhun.

Nasan kuvien tarkkuus on 2 metriä pikseliä kohden, joten nyt ei enää mitään jää arvailujen varaan. Kuvat ovat niin tarkkoja, että niiden avulla voidaan tutkia Kuun pinnan vanhoja kraattereita.

Tilkkutäkkimäinen kuva

Upeat kuvat ovat itse asiassa kuvamosaiikki, johon on yhdistetty 10 582 Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen ottamaa kuvaa. Luotain kiersi Kuuta kaikkiaan viisi vuotta.

Kuvauskohteena oli 2,54 miljoonan neliökilometrin laajuinen alue Kuun pohjoisnavan ympäristöstä. Kyseessä on alue, jonka pinta-ala on puolet Euroopan unionista tai yhdysvaltalaisittain ilmaistuna alue on suurempi kuin Texas ja Alaska yhteensä. Kuvamosaiikissa on kaikkiaan 680 gigapikseliä.

Tarkkuus on ennätysluokkaa

Yksi gigapikseli vastaa miljardia pikseliä tai tuhatta megapikseliä. Kuukuvat ovat todella tarkkoja, sillä tavallisille kuluttajille suunnatuista kameroista tällä hetkellä tarkimmassa eli Nikonin digitaalisessa pelikamerassa D800 on 36,3 megapikseliä.

Nasan kuvat eivät myöskään mahtuisi tavallisen kameran muistikortille. Jopa pakatussa muodossa tiedoston koko on huimat 950 gigabittiä.

Filmirullan leveys on 45 senttiä

Gigapikseliluokan kuvat ovat yleensä aina koosteita, sillä vain harvat kamerat voivat yhdellä valotuskerralla kerätä yhtä gigapikseliä vastaavan määrän tietoa.

Vuosituhannen vaihteessa kehitetty Gigapxl-kamera on kuitenkin poikkeus. Kamera luo neljän gigapikselin kuvia negatiiveilla, joiden mitat ovat huimat 45 x 22,5 senttiä.

Tästä pääset tutustumaan Nasan kuviin

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: