ISON towards the sun

Vuosisadan komeetta höyrystyi ja hajosi

ISON-komeetan lähikosketus Aurinkoon päättyi tuhoisasti. Vaikka ytimestä jäi palasia jäljelle, komeetan lennosta ei saatu odotettua yötaivaan valonäytöstä.

maanantai 2. joulukuuta 2013

"En usko, että siitä on paljonkaan jäljellä." Näin totesi astrofyysikko Karl Battams Yhdysvalloissa Arizonassa toimivasta Laivaston tutkimuslaboratoriosta New York Times -lehdelle.

Komeetta ISON saavutti torstaina radallaan pisteen, jossa se on lähinnä Aurinkoa, niin sanotun perihelin. Auringon kuumuudella oli hyvin kohtalokas vaikutus.

Suuri osa komeetan ytimestä höyrystyi ja hajosi. Vaikka ISON vähän aikaa loistikin Auringon ohilennon jälkeen, se on jälleen alkanut himmetä niin paljon, että sitä ei joulukuussa enää voi nähdä paljain silmin.

Tietoa magneettikentästä ja aurinkotuulesta

Jollei ISON olisi höyrystynyt, tähtitieteilijät olisivat nimittäneet sen vuosisadan komeetaksi, koska sillä olisi ollut mahdollisuus valaista yötaivasta useiden kuukausien ajan.

Nyt voidaan vain odottaa, täyttyvätkö edes tutkijoiden toiveet saada tärkeitä tutkimustuloksia Aurinkoa sivunneen komeetan lennosta. Kaikkiaan seitsemän luotainta seurasi läheltä ISONin kierrosta saadakseen uutta tietoa Auringon magneettikentästä ja aurinkotuulesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: