nb_u46 Rosetta

Philae laskeutui pomppien komeetalle – ja vaipui horrokseen

Rosetta-luotaimen Philae-laskeutuja pääsi 67P-komeetan pinnalle. Tutkimuslaitteet toimivat, ja Philae ehti lähettää kuvia ja mittaustuloksia. Lauantaina aamulla Esa ilmoitti, että Philae vaipui virranpuutteen vuoksi horrostilaan.

torstai 13. marraskuuta 2014

Euroopan avaruusjärjestön Esan tutkijoille kulunut viikko on tarjonnut kovin erilaisia tunteita.

Keskiviikkona koettiin riemua, kun hieman ennen kuutta illlalla ilmoitettiin, että Rosetta-luotaimen Philae-laskeutuja on päässyt 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeetan pinnalle.

Pian kuitenkin kävi ilmi, että laskeutuminen ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan.

Philae laskeutui pomppien

Laskeutumisen aikana havaittiin ongelmia Philaen rakettimoottorien, ankkurointiharppuunoiden ja kiinnitysruuvien toiminnassa. Siksi jääkaapin kokoinen laite pomppasi ensin takaisin avaruuteen kilometrin korkeuteen komeetan pinnasta ja päätyi lopulta noin kilometrin päähän suunnitellusta laskeutumispaikastaan.

Laskeutumisessa Philae päätyi lohkareiden ympäröimään koloon, eivätkä sen aurinkopaneelit saaneet riittävästi auringonvaloa. Lauantaina aamulla Esa ilmoitti, että laskeutuja oli vaipunut lepotilaan.

Philae porasi pintaa perjantaina

Philae aloitti perjantaina komeetan pinnan poraamisen, ja tuloksetkin ehdittiin saada Maahan. Philea toimi siis suunnitelmien mukaan siihen asti, kun siltä loppui virta.

Esa väilitti viimeisen radioyhteyden aikana käskyn, että laskeutujan tulee kääntyä niin, että aurinkopaneeleihin osuu mahdollisimman paljon valoa. Kun komeetta lähestyy Aurinkoa, on mahdollista, että Philea vielä herää ja siihen saadaan yhteys.

Jos niin käy, Philaen on tarkoitus muun muassa mitata komeetan pintakerroksen vesipitoisuutta ja sen muutoksia, kun komeetta lähestyy Aurinkoa. Nämä mittaukset suoritetaan Ilmatieteen laitoksen valmistamalla PP-anturilla.

Rosetta seuraa komeettaa

Komeetta on matkalla lähemmäs Aurinkoa niin, että sen etäisyys tähteen lyhenee 186 miljoonaan kilometriin. Rosetta-luotain kiertää yhä 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeettaa. Luotaimen on määrä seurata komeettaa aina joulukuulle 2015 asti.

Kiertoradalta Rosetta kartoittaa komeettaa, ottaa kuvia ja tekee mittauksia siitä irtoavasta kaasusta ja pölystä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: