nb_u42 Komet

Harvinainen kohtaaminen: komeetta vilahti Marsin ohi

Lokakuussa 2014 kaikki Nasan instrumentit ja monet silmäparit oli suunnattu kohti Marsia, kun Siding Spring -komeetta lensi planeetan ohi 203 000 km/h.

torstai 16. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Lokakkuussa 2014 Siding Spring -komeetta ohitti Marsin todella läheltä. Tapahtuma oli ainutlaatuinen, sillä vastaavanlainen kohtaaminen sattuu Nasan mukaan vain kerran miljoonassa vuodessa.

Komeetan etäisyys Marsiin oli niin pieni, että jos komeetta olisi pyyhkäisemässä Maan ohi, kohtaamista odotettaisiin pelonsekaisin tuntein.

Väli jäi hiuksenhienoksi

Nasan laskelmien mukaan komeetan ja Marsin väliin jäi vain 139 500 kilometriä. Vaikka se ehkä kuulostaa paljolta, se on itse asiassa vain kolmasosa Maan ja Kuun välisestä etäisyydestä.

Nasan Mars-luotaimet ja -mönkijät seurasivat turvallisen välimatkan päästä Marsin pinnalta ja planeetan toiselta puolelta komeettaa ja sitä, miten ohilento vaikutti planeetan kaasukehään.

Ensivierailu Aurinkokunnan sisäosiin

Siding Spring -komeetta kiinnostaa ennen kaikkea siksi, että se tulee kaukaa eikä se ole aiemmin pistäytynyt Aurinkokunnan sisäosissa.

Komeetta tulee Oortin pilvestä, joka on 50 000 au:n (astronomisen yksikön) päässä Auringosta. Astronominen yksikkö on yhtä kuin Maan keskietäisyys Auringosta eli 150 miljoonaa kilometriä.

Tutkijat uskovat, että komeetta on säilynyt kutakuinkin samanlaisena kuin se oli muodostuessaan 4,6 miljardia vuotta sitten, joten sitä tutkimalla saadaan lisää tietoa siitä, millaiset olosuhteet nuoressa Aurinkokunnassa vallitsivat.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: