nb_u05 rosetta

67P on kevyt komeetaksi

Ensimmäiset tulokset yhdestä viime vuoden puhutuimmasta taivaankappaleesta osoittavat, että 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeetta on yllättävän kevyt.

torstai 29. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Sysimustasta 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeettasta tuli maailmankuulu viime vuonna, kun Rosetta-luotain onnistui lähettämään Philae-laskeutujan sen pinnalle.

Nyt Euroopan avaruusjärjestö Esa on julkistanut ensimmäiset yksityiskohtaiset tiedot komeetasta. Ne kertovat muun muassa sen, että komeetta on kevyempi ja rakenteeltaan mutkikkaampi kuin on oletettu.

Komeetta on kevyttä kuin puu

Komeetta painaa 10 miljardia tonnia, mikä kuulostaa paljolta. Koska sen tilavuus on kuitenkin 21,4 kuutiokilometriä, sen tiheys on käytännössä sama kuin männyn.

Toinen yllättävä tieto on se, että komeetan pintamateriaali vaihtelee suuresti sen eri osissa.

Komeetta koostuu sekä sorasta että pölystä

Esa on kartoittanut 70 prosenttia komeetasta ja jakanut alan 19 alueeseen, joiden pinnanmuodot ja pinnan rakenne vaihtelevat suuresti.

Joissakin kohdissa komeettaa peittää pöly, jota höyrystyvän jään muodostamat geysirit ovat syösseet komeetan sisuksista. Toisin paikoin taas pintaa peittää sora tai pinta on aivan sileä.

Yksi komeetta vai komeettapari?

Tutkijat eivät osaa sanoa mitään varmaa komeetan alkuperästä. 67P:n muoviankkaa muistuttava muoto viittaa kuitenkin siihen, että se koostuu todellisuudessa kahdesta pienemmästä mutta lähes identtisestä komeetasta, jotka ovat jossain vaiheessa törmänneet toisiinsa.

Philae-laskeutujalta on loppunut virta, mutta komeettaa kiertävä Rosetta-luotain kerää yhä edelleen tietoja.

Lue koko Rosetta-hankkeen tarina:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: