Juno-luotain teaser-kuva

Juno alkaa kiertää Jupiteria

Matkattuaan 2,8 miljardia kilometriä Juno-luotain saapuu Aurinkokunnan suurimman planeetan Jupiterin luo. Pieni luotain on täpötäynnä havainnointilaitteita, joiden avulla sen odotetaan nyt selvittävän, mitä Jupiterin pilvipeite kätkee alleen.

maanantai 27. kesäkuuta 2016 teksti Karen Grubbe & Mikkel Meister

Nasan Juno-luotain on 250 000 kilometrin tuntinopeudella viimeisten viiden vuoden aikana kulkenut lähes kolmen miljardin kilometrin matkan. Nyt Juno saapuu jättiläismäisen Jupiter-kaasuplaneetan luo.

Luotaimen on määrä tutkia ennennäkemättömän tarkasti Aurinkokunnan suurinta planeettaa ja raottaa salaperäisyyden verhoa planeetan paksun, raidallisen pilvipeitteen päältä.

Yhdeksän havainnointilaitetta

Huipputeknisin välinein varustettu Juno-luotain tekee seuraavien 20 kuukauden kuluessa 32 täyttä kierrosta Jupiterin ympäri. Tiedusteluagentiksi lähetetyn luotaimen odotetaan muun muassa selvittävän, millainen Jupiterin rakenne on niin päältä kuin sisältäkin.

Vähän alle nelitonnisen Junon kyydissä on yhdeksän havainnointilaitetta, joilla se luotaa pilvipeiton alapuolista Jupiteria. Arsenaaliin kuuluvat muun muassa painovoimamittari, laajakulmakamera, kaksi plasmanilmaisinta ja magnetometri.

Tarkka kuva planeetan sisuksista

Kukin Junon instrumenteista on räätälöity mittaamaan tai havainnoimaan tiettyjä Jupiterin ominaisuuksia, kuten kaasukehän koostumusta, magneettikentän ja painovoimakentän rakennetta tai napojen revontulia.

Yhdessä nämä yksityiskohtaiset tiedot antavat tähtitieteilijöille hyvin tarkan kuvan planeetan sisuksista.

Napsauttelemalla Junon kuvaa saat lisää tietoa sen havaintolaitteista.

Tutustu tarkemmin Nasan luotaimeen lukemalla laaja artikkelimme:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: