Eläinratavalo näkyy keilamaisena pylväänä, joka nousee horisontista.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Heijastava avaruuspöly saa taivaan hehkumaan

Aurinkoa ympäröivä valtava pölymäärä saa eläinratavalon loistamaan auringonlaskun jälkeen.

maanantai 24. huhtikuuta 2017

Eläinrata- eli zodiakaalivalo saattaa vaikuttaa auringon laskulta, mutta tämä mahtava ilmiö syntyy vasta pari tuntia auringon laskun jälkeen – noin kello 23 – iltahämärän vaihduttua jo pimeydeksi. 

Tällöin läntisestä horisontista kohoaa keilamainen valopylväs. Valo on peräisin Aurinkoa ympäröivästä, muun muassa komeettojen pölyä sisältävästä kiekosta.

Nämä ovat parhaat tarkkailuolosuhteet

Se heijastaa auringonvalon Maahan. Ilmiö näkyy suunnilleen 20.–30. huhtikuuta. Ajanjakson keskellä, 26. huhtikuuta, on erityisen hyvä hetki havaintojen tekoon, koska uudenkuun aikana Kuun valo ei häiritse. 

>> Lumoudutko taivaan ilmiöistä? Lähde auringonpimennysmatkalle Yhdysvaltoihin! 

Eläinratavalo on helpoimmin nähtävissä keväällä, koska silloin Aurinkokunnan ratataso – suuri kiekko, jossa planeetat ja niiden radat sijaitsevat – on horisontissa suhteellisen pystysuorassa.

Eläinratavalon voi nähdä myös syksyllä, silloin kuitenkin se on idän suunnalla. 

FAKTA: Pölyrengas ulottuu Jupiteriin 

Auringon ympärillä on jättiläismäinen pölykiekko, jonka läpimitta on ainakin 1,5 miljardia kilometriä. Saturnus ja muut kaasuplaneetat eivät siten ole ainoita, joilla on seuranaan pienistä hiukkasista koostuva suuri rengas. 

Pienet heijastavat pölyjyväset luovat selkeän valon Auringon laskettua. 

© JASON JENKINS

Aurinkoa ympäröivää rengasta kutsutaan planeettainväliseksi pölykiekoksi. Maa sijaitsee keskellä tätä kiekkoa, joka ulottuu aina Jupiterin kiertoradalle asti. Pölykiekon sisällä kieppuu pikkuruisia, läpimitaltaan 0,1–100 mikrometrin hiukkasia. 

Pölyssä on muun muassa rippeitä alkuperäisestä kaasupilvestä, joka 4,567 miljardia vuotta sitten muodosti Aurinkokunnan, mutta siihen on jäänyt myös hiukkasia tuoreemmista tapahtumista, kuten komeettojen ja asteroidien yhteentörmäyksistä. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: