Sollisten

10 asiaa, joita et tiennyt Auringosta

Se kiitää eteenpäin 800 000 kilometrin tuntivauhdilla ja sisältää kaikki värit, joten sen pimennykset ovat todellisia onnenpotkuja. Keräsimme kymmenen mielenkiintoista faktaa Auringosta, elämämme antajasta.

perjantai 5. toukokuuta 2017 teksti Babak Arvanaghi

1. Aurinko on oma G2V:mme

Tähtitieteen luokittelussa Aurinkokuntamme keskustähti kuuluu luokkaan G2V, joten sitä voi kutsua keltaiseksi kääpiöksi.

Keltaiset kääpiöt, ja Aurinko niiden mukana, ovat kooltaan keskikokoisia tähtiä. Aurinko loistaa kirkkaammin kuin 85 prosenttia Linnunradan muista tähdistä. Auringon ikä on noin 4,6 miljardia vuotta, joten se on suunnilleen keltaisen kääpiön keskimääräisen eliniän puolivälissä.

KOE TÄYDELLINEN AURINGONPIMENNYS

Koe yksi maailman upeimmista luonnonilmiöistä: 

>> Vain vähän paikkoja jäljellä: Älä jää paitsi näystä, joka tallentuu verkkokalvollesi pysyvästi. Varaa paikkasi heti.  

”Tämä on mahtava mahdollisuus nähdä omin silmin, miten ympäröivä universumi muuttuu”, sanoo tähtitieteilijä Jay Pasachoff Massachusettsin Williams Collegesta.

2. Aurinko on miljoonien maapallojen kokoinen

Kuinka suuri Aurinko on?

Auringon sisään mahtuisi noin 960 000 maapalloa. Jos maapallot voitaisiin pakata niin tiukkaan, että niiden väliin ei jäisi ilmaa, tilaa olisi peräti 1,3 miljoonalle maapallolle.

Jos taas maapallot mätkittäisiin litteiksi, niitä tarvittaisiin Auringon pinnan peittämiseksi 11 990 kappaletta.

3. Pimennys on onnenpotku

 Auringonpimennys

Auringonpimennys tapahtuu, kun Kuu osuu Auringon ja Maan väliin ja estää valon pääsyn maapallolle. Se, että auringonpimennykset ovat ylipäänsä mahdollisia, on puhdasta onnenkauppaa.

Aurinko on 400 kertaa Kuuta suurempi, mutta Kuun etäisyys Maasta taas on 1/400 Maan ja Auringon välisestä etäisyydestä. Siksi noin paljon pienempi kappale pystyy tietyissä tapauksissa peittämään koko Auringon pinnan näkyvistä.

Haluatko kokea täydellisen auringonpimennyksen aitiopaikalta? Varaa paikkasi tästä!

4. Auringolla on oma ratansa

Maa tunnetusti kiertää Aurinkoa, joka puolestaan kiertää Linnunradan keskustassa sijaitsevaa supermassiivista mustaa aukkoa. Aurinkokuntamme kierros mustan aukon ympäri kestää noin 240 miljoonaa vuotta.

Näin ollen Aurinko on kiertänyt ratansa tähän mennessä 18–20 kertaa, ja ihmisten olemassaolon aikana se on ehtinyt kulkea 0,0008 kierrosta.

>> Oletko varma, ettet halua kokea täydellistä auringonpimennystä eturivissä? Varaa paikkasi, ennen kuin se on liian myöhäistä. 

5.Auringon kuumin kohta on sen kaasukehässä 

Auringon pintalämpötila on noin 5500 astetta. Sekin on melkoinen lukema mutta silti kaukana Auringon uloimman kaasukehän, koronan, lukemista. Siellä lämpötila voi kohota miljoonaan tai jopa kolmeen miljoonaan asteeseen.

Vielä paljon kuumempaa on silti Auringon ytimessä, jossa lämpöä voi olla mielettömät 15 miljoonaa astetta.

6. Todellinen raskassarjalainen

Auringon massa

Auringon massa on 1,989 × 10^30 kg

1 989 000 000 000 000 000 000 000 000 000 kilogrammaa. Niin paljon painaa Aurinko – noin 332 946 kertaa niin paljon kuin maapallo. Aurinko on Aurinkokunnan keskus ja tietenkin myös sen painavin kappale. Se sisältää peräti 99,8 prosenttia koko Aurinkokunnan massasta.

Suurin osa jäljelle jäävistä 0,2 prosentista sijaitsee Jupiterissa, joten maapallolle jää Aurinkokunnan massasta enää häviävän pienet rippeet.

Auringon painosta kuusi kymmenesmiljardisosaa on kultaa, jota on kaikkiaan noin 1 200 000 000 000 000 000 000 kilogrammaa.

7. Täydellinen pallo

Havaijin yliopiston tutkijaryhmän onnistui vuonna 2012 mitata Auringon ekvaattorihalkaisijan ja napahalkaisijan välinen pituusero. Vaikka Auringon halkaisija on peräti 1,4 miljoonaa kilometriä, pysty- ja vaakasuoran halkaisijan välinen pituusero on vain kymmenkunta kilometriä.

Jos Aurinko kutistettaisiin rantapallon kokoiseksi, sen pysty- ja napahalkaisijan välinen pituusero olisi ihmishiuksen paksuutta pienempi. Aurinko onkin yksi kaikkein pyöreimmistä luonnon muovaamista palloista.

8. Aurinko on vitivalkoinen

Maasta katsottuna Aurinko näyttää usein keltaiselta, mutta se johtuu siitä, että ilmakehä pysäyttää osan Auringon säteilemistä, värejä synnyttävistä fotoneista. Jos Aurinkoa katselisi avaruudesta, se näyttäisi valkoiselta.

Auringon fotonit sisältävät itse asiassa kaikki tunnetut värit. Se näkyy esimerkiksi sateenkaaressa ja prismassa, johon Aurinko pääsee paistamaan.

>> Koe ainutlaatuinen kesäelämys, jonka voit jakaa ystäviesi ja sukulaistesi kanssa vuosien ajan. Varaa paikkasi heti. 

9. Aurinko paistaa vuosi vuodelta voimakkaammin

Auringon ytimessä on käynnissä fuusioreaktio, jossa vety muuttuu heliumiksi. Heliumin määrän kasvu saa Auringon paistamaan entistä kirkkaammin – 10 prosenttia voimakkaammin miljardin vuoden kuluessa.

Miljardin vuoden päästä tähtemme siis mollottaa niin voimakkaasti, että maapallon vesi höyrystyy ja meidän tuntemamme elämänmuodot tulevat tiensä päähän.

10. Loppu tulee viiden miljardin vuoden päästä

Kun tähtemme on kaksi kertaa nykyisen ikäinen, se on käyttänyt vetynsä loppuun ja alkaa muuttaa heliumia hiileksi. Silloin Aurinko alkaa laajeta ja muuttuu toisenlaiseksi tähdeksi, punaiseksi jättiläiseksi.

Merkurius ja Venus joutuvat Auringon nielaisemaksi, ja Maa saattaa mennä samaan kauppaan.

>> Oletko varma, että haluat mieluummin seurata täydellistä auringonpimennystä kotisohvaltasi? Varaa lippusi heti – ennen kuin se on liian myöhäistä.

Elettyään 100 miljoonaa vuotta punaisena jättiläisenä Aurinko on käyttänyt kaiken energiansa ja luhistuu. Se päättää päivänsä valkoisena kääpiönä – tiukkaan pakattuna möhkäleenä, joka on massaltaan puolen Auringon veroinen ja kooltaan maapallon luokkaa.

Lähteet: NASA, Space.com, The Guardian, Wikipedia, Universe Today, The Guardian.

Koe auringonpimennys Chilessä

Bonnier Expeditionsin tiimi hioo parhaillaan ohjelmaa ainutlaatuiselle kiertomatkalle Chileen, jossa koetaan auringonpimennys 2.7.2019. Tutkimusmatka tarjoaa upeita elämyksiä tähtitieteen maailmasta ja ainutlaatuisen tilaisuuden päästä seuraamaan auringonpimennystä aitiopaikalta.

Matkan kohokohdat:

  • Auringonpimennys 2 400 metrin korkeudesta.
  • ESO:n uutiset tuoreista tutkimuksista.
  • Vierailuja maailman suurimmissa observatorioissa, mm. La Sillassa

KERRAN ELÄMÄSSÄ -SEIKKAILU: Älä missaa auringonpimennystä tähtitieteen mekassa  

Tutki merien syvyyksiä ja kaukaisia galakseja.

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: