Asteroidi_top

OSIRIS-REx nappaa näytteen viidessä sekunnissa

Nasan OSIRIS-REx-robottiluotain lähtee tänään kolme vuotta kestävälle matkalle kohti Bennu-asteroidia. Sen tehtävänä on ottaa kaikkien aikojen ensimmäinen näyte asteroidista ja tuoda se Maahan.

maanantai 5. syyskuuta 2016 teksti Mikkel Meister & Karen Grubbe

Kouraise 60 grammaa asteroidin pinnasta säiliöön ja tuo näyte turvallisesti Maahan.

Siinä on lyhykäisyydessään Nasan OSIRIS-REx-robottiluotaimen tehtävä. Luotain lähtee tänään kohti pientä Bennu-asteroidia. Kun luotain lentää 100 000 kilometrin tuntinopeudella, sen robottikäsivarsi kouraisee viidessä sekunnissa näytteen Bennu-asteroidin pinnasta.

OSIRIS-REx saa vauhtia matkalleen

OSIRIS-REx-luotain asettuu laukaisun jälkeen ensin vuodeksi Aurinkoa kiertävälle radalle. Sitten se palaa Maan tuntumaan hakemaan lisävauhtia, jolla se suuntaa kohti Bennu-asteroidin kiertorataa.

Elokuussa 2018 OSIRIS-REx lähestyy Bennua. Asteroidi kiitää noin 100?000 kilometrin tuntinopeudella, joten luotain aloittaa jo noin kahden miljoonan kilometrin etäisyydellä sarjan jarrutuksia. Siten sen nopeus saadaan hidastumaan niin, että se voi asettua asteroidin eteen

Luotaimen on määrä lentää 500-metrisen Bennun kyljessä vuoden ajan viiden kilometrin etäisyydellä. Koko tuon ajan luotaimen laitteet tutkivat ja kartoittavat asteroidia.

Näytteen pitää painaa 60 grammaa

OSIRIS-REx on kuin noppa, jonka kukin sivu on kolme metriä. Luotaimen laitteisiin kuuluvat muun muassa kolme kameraa, korkeusmittari ja spektrometri.

Kolmemetrinen robottikäsivarsi on kuitenkin OSIRIS-REx-luotaimen keskeisin työkalu. Juuri sillä napataan vähintään 60 gramman painoinen näyte asteroidista.

Kun käsivarsi koskettaa asteroidia, se suihkauttaa typpeä asteroidin pintaan, jotta kivet ja pöly nousevat käsivarren päässä oleviin säiliöihin. OSIRIS-REx-luotaimella on typpeä kolmea suihkausta varten.

Näytteen avulla tutkijat toivovat saavansa tarkemman kuvan niistä 14 000 asteroidista, jotka saattavat ajautua Maata uhkaavalle kurssille.

Näin OSIRIS-REx ottaa näytteen

1. Luotain jarruttaa

OSIRIS-REx hiljentää vauhtia niin, että se lähestyy Bennua 100 000 kilometrin tuntinopeudella. Luotain avaa käsivarren ja taittaa aurinkopaneelit ylös, jotta pöly ei vahingoita niitä.

2. Koura kaappaa näytteen

Käsivarsi koskettaa asteroidia viisi sekuntia. Sinä aikana järjestelmä suihkauttaa typpeä asteroidin pintaan, jotta kivet ja pöly nousevat käsivarren päässä oleviin säiliöihin. Asteroidilta napattu pöly- ja kivinäyte painaa 60 grammasta kahteen kiloon.

3. Näyte talteen kapseliin

Käsivarsi panee säiliöt näytteineen kapseliin, joka suojaa näytettä pitkän kotimatkan aikana ja erityisesti laskeutumisvaiheessa, kun Maan ilmakehän kitka kuumentaa sitä.

OSIRIS-Rex paljastaa törmäyskurssilla olevat asteroidit

Lue lisää asteroidien aiheuttamasta vaarasta tästä artikkelista.

Bennu-asteroidi

Bennu on yksi Maan lähelle tuleva NEO-asteroidi. Sen halkaisija on noin 500 metriä. Nasan laskelmien mukaan Bennu voi tulla Maan lähelle vuoden 2182 paikkeilla. Jos se törmäisi Maahan, iskun voimakkuus vastaisi 80?000:ta Hiroshiman pommia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: