Asteroid 2004 BL86

Asteroidi suhahtaa Maan ohi

Maanantai-iltana läpimitaltaan 500–600-metrinen asteroidi ohittaa Maan suhteellisen läheltä. Asteroidi näkyy kiikarilla tai kaukoputkella, mutta sen havaitseminen ei ole kovin helppoa.

maanantai 26. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Taivaan tapahtumista kiinnostuneiden kannattaa alkaa puhdistaa kiikareitaan ja kaukoputkiaan.

Maanantai-iltana asteroidi 2004 BL86 nimittäin suhahtaa Maan ohi noin 1,2 miljoonan kilometrin etäisyydeltä, mikä on noin kolme kertaa Maan ja Kuun välinen etäisyys. Avaruusmöhkäle ei kuitenkaan aiheuta Maalle vaaraa.

Asteroidi näkyy kiikarilla

Etäisyys on niin lyhyt, että asteroidia voi tähyillä voimakkaalla kiikarilla tai pienellä kaukoputkella. Havainnointia hankaloittaa kuitenkin se, että asteroidi on Suomessa horisontin alapuolella silloin, kun etäisyys siihen on lyhin eli hieman ennen seitsemää illalla 26. tammikuuta.

Paras mahdollisuus bongata asteroidi onkin siksi tiistain vastaisena yönä keskiyön jälkeen, jolloin Maan ohi kiitävä kivikasa näkyy korkeammalla taivaalla. Asteroidi 2004 BL86 on Ravun tähdistössä.

Kertaa tietosi asteroideista

Tieteen Kuvalehden arkiston artikkelista voit lukea lisää asteroideista. Saat vastaukset muun muassa siihen, mistä asteroidit tulevat ja miten suuri uhka ne ovat Maalle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: