9 ääniraitaa toisesta maailmasta

Avaruudessa matkaavissa luotaimissa on laitteita, joilla voidaan tallentaa ääniä tai jotka luovat niitä. Jotkin näistä avaruuden äänistä kuulostavat uskomattoman hienoilta.

torstai 17. maaliskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

3. Huygensin laskeutuminen Titan-kuuhun

Huygens-laskeuja pääsi vuonna 2005 Saturnuksen suurimman kuun Titanin pinnalle. Huygens pitää yhä hallussaan huimaa ennätystä: se on kauimmaksi Maasta laskeutunut avaruusalus.

Äänet on luotu muuttamalla luotaimen tutkakaiut ihmiskorvalla kuultaviksi ääniksi. Tallennus tehtiin siinä vaiheessa, kun luotain lähestyi Titanin pintaa.

4. Titanin tuulia

Huygens-laskeutujassa oli mikrofoneja, joilla se saattoi tallentaa ääniä – ja onneksi Titan-kuussa on kaasukehä.

Tällaisia ääniä olisit kuullut, jos olisit ollut Huygensin kyydissä, kun se laskeutui Titanin kaasukehän läpi.

5. Philae laskeutui 67P-komeetalle

67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeetalla ei ole kaasukehää, joten siellä ei voi myöskään kuulla ääniä.

Nämä äänet on luotu niistä tiedoista, joita Philae-laskeutujan liikeanturit lähettivät Maahan, kun se laskeutui kylpyankan muotoiselle komeetalle.

6. Laulava komeetta

Philae-laskeutujassa oli myös magnetometri. Esa on muuttanut sen 67P/Tšurjumovin–Gerasimenkon komeetalla tekemät mittaustulokset ääniksi.

Jotta tallenne voidaan kuulla ihmiskorvalla, mittaustuloksista saadut äänet soitetaan tässä 10 000 kertaa todellista nopeammin.

7. Ukonilma Jupiterissa

Vuonna 1979 kaksi Voyager-luotainta lensi Jupiterin ohi. Ne lähettivät Maahan muun muassa ensimmäiset lähikuvat suuresta kaasuplaneetasta.

Luotaimet tallensivat myös Aurinkokunnan suurimman planeetan ympäristössä alituiseen riehuvia myrskyjä. Tässä voit kuulostella ukonilmaa.

8. Tähtienvälinen tsunami

Ensimmäisenä – ja tähän asti ainoana – luotaimena Voyager 1 jätti Aurinkokunnan taakseen vuonna 2012 ja suuntasi kohti tähtienvälistä avaruutta.

Auringon voimakkaat purkaukset työntävät plasmaa ulos Aurinkokunnasta. Nämä äänet syntyvät, kun plasma törmää tähtienväliseen plasmaan. Ilmiötä kutsutaan leikkisästi myös tähtienväliseksi tsunamiksi.

9. Viesti avaruuden olennoille

Voyager 1 -luotain on ensimmäinen ihmisen rakentama alus, joka on jo matkannut ulos Aurinkokunnasta. Se saattaa matkallaan törmätä vieraaseen elämään.

Luotaimessa on mukana kultainen äänilevy ja ohjeet sen kuuntelemiseksi. Siinä on muun muassa kartta, joka osoittaa Maan sijainnin universumissa. Ääniraidalla on muun muassa tervehdyksiä monella eri kielellä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: