16 tieteen yllätystä

Ihminen on lähtöisin tähdistä, ja aluksi jokainen on ollut pelkkä peräaukko. Gonokokki on vahvin eliö. Tieteen maailmasta löytyy mitä merkillisimpiä yhteyksiä. Olemme koonneet tälle sivulle muutamia erikoisia ja hämmästyttäviäkin totuuksia.

maanantai 2. marraskuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Jos lasketaan yhteen kaikki positiiviset luvut alkaen 1:stä äärettömään, saadaan –1/12. Useat matemaatikot ovat esittäneet väitteelle todisteita, ja lukua käytetään fysiikan maailmassa.

6. Aurinko on kaikki – melkein

Keskustähtemme Aurinko muodostaa Aurinkokunnan massasta suurimman osan – peräti 99,8 prosenttia. Toisin sanoen vaikka kaikki Aurinkokunnan planeetat, asteroidit, komeetat ja muut kohteet kasattaisiin yhdeksi kappaleeksi, Aurinko olisi yhä lähes 500-kertaisesti sen suuruinen.

7. Jokainen on ensin peräaukko

Kun solut jakautuvat ihmisalkion kehittyessä, suu ei suinkaan muodostu ensimmäisenä. Ensimmäisenä syntyy peräaukko. Juuri tästä syystä ihminen kuuluu Deuterostomia-nimiseen yläpääjaksoon eli jälkisuisiin. Deuterostomia tarkoittaa suurin piirtein ’suu toisena’.

8. Lihaksikkaat kärsät

Ihmisellä on noin 650 lihasta – anatomian tutkijat eivät ole aivan yksimielisiä tarkasta lukumäärästä. Se ei ole kuitenkaan vielä mitään verrattuna norsun kärsään. Tämä pitkä elin koostuu noin 40 000 lihaksesta.

9. Auringosta loppuu polttoaine

Noin viiden miljardin vuoden kuluttua Auringosta loppuu sen polttoaine, vety. Sen jälkeen Auringosta kehittyy niin sanottu punainen jättiläinen ja se kasvaa niin suureksi, että se ahmaisee Maan kitaansa.

10. Egyptiläiset ja mammutit elivät samaan aikaan…

… mutta eivät kohdanneet toisiaan. Viimeiset mammutit kuolivat Alaskassa 7 700 vuotta sitten. Samoihin aikoihin ensimmäiset egyptiläiset asettuivat Pohjois-Afrikkaan. Kului kuitenkin vielä pari vuosituhatta, ennen kuin egyptiläiset alkoivat rakentaa pyramideja.

11. Miljardeja sekunteja

Miljoona sekuntia tästä eteenpäin on 11 vuorokautta. Miljardin sekunnin kuluttua on mennyt 31 vuotta. Aivan täsmälleen miljoona sekuntia on 11 vuorokautta 13 tuntia 45 minuuttia 20 sekuntia. Miljardi sekuntia on 31,71 vuotta.

12. Varo jääkarhun maksaa

Jääkarhun maksa ei ole myrkyllinen, mutta silti ihminen voi kuolla sen syömisestä. Siinä on niin runsaasti A-vitamiinia, että ihminen voi saada siitä myrkytyksen ja lopulta jopa heittää henkensä. Pieninä annoksina A-vitamiini edistää kasvua, vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa näköä.

13. Aivot huomaavat kaiken

Joka sekunti aivot rekisteröivät tietoja 11 miljoonan bitin verran, mutta vain 40 niistä ihminen vastaanottaa tietoisesti.

14. Reikä läpi maapallon

Jos poraisimme reiän Pohjolasta suoraan maapallon läpi, tulisimme ulos Uuden-Seelannin tienoilla. Jos hyppäisimme reikään, sen toiseen päähän pääsy veisi 42 minuuttia 12 sekuntia.

15. Sylki on morfiinia tehokkaampaa

Ihmisen sylki sisältää erittäin voimakkaasti kipua lievittävää ainetta. Syljen sisältämä opiorfiini on kuusi kertaa niin voimakasta kuin morfiini. Sitä on kuitenkin syljessä vain pieniä määriä.

16. Gonokokki on vahvin eliö

Suhteessa omaan painoonsa on tippuria aiheuttava bakteeri, gonokokki, kaikista eliöistä vahvin. Se pystyy vetämään taakkaa, joka painaa 100 000-kertaisesti bakteerin oman painon verran. Se vastaa melkein sitä, että 80-kiloinen mies vetäisi Eiffel-tornia perässään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: