Uranium and Geobacter

Bakteeri pakkaa uraanin karvapalloon

Bakteerit ovat tunnetusti tehokkaita jätevesien puhdistajia. Geobacter-proteobakteerisuvulla näyttää olevan tähän aivan erikoisia edellytyksiä.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Se pystyy nimittäin muuntamaan uraanin vaarallisen liukekenevan ja elimistöön helposti imeytyvän muodon liukenemattomaan muotoon, joka ei aiheutta elimistössä niin paljon vaaraa. Lisäksi Geobacter-proteobakteerit osaavat vielä pakata raskasmetallin niin, että se on helppo poistaa juomavedestä.

Proteobakteerit ympäröivät uraanin soluseinämiensä karvamaisilla ulokkeilla, jotka kasvattavat eliön pinta-alaa. Ulokkeet sisältävät entsyymejä, jotka muokkaavat uraanin vaarattomaan muotoon.

Liukenematon uraani ker-rostuu vähitellen ulokkeiden pintaan. Kun bakteeri kasvaa, ulokkeet irtoavat ja niiden tilalle kasvaa uusia. Uraania ympäröivät ”karvapallot” jäävät kiinni vedenpuhdistusjärjestelmään.

Yhdysvalloissa Michiganin valtionyliopistossa tehdyssä kokeessa selvisi elektronimikroskoopilla, että Geobacter-proteobakteerit neutraloivat lyhyessä ajassa peräti 70–80 prosenttia liukenevasta uraanista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: