Sleipner Field

Tilapäisratkaisuja

Ilmastonmuutos voidaan pysäyttää 25 vuodessa, mutta toimiin on tartuttava heti.

maanantai 9. marraskuuta 2009 teksti Ib Salomon

Päästöt varastoon

Sillä aikaa kun uusia menetelmiä otetaan käyttöön, voidaan estää vanhan tekniikan tuottamaa hiilidioksidia pääsemästä ilmakehään. Nykytekniikalla on mahdollista erottaa hiilidioksidi voimalan savukaasusta ja varastoida se maahan tai merenpohjaan.

Varastopaikaksi sopivat esimerkiksi tyhjennetyt öljy- ja maakaasuesiintymät sekä valtamerien syvänteet. Menetelmää on kokeiltu muun muassa Sleipnerin kaasukentällä Norjassa. Varaston täytyy sijaita vähintään 800 metriä maan- tai merenpinnan alapuolella, sillä vasta silloin paine on niin kova, että hiilidioksidi pysyy nesteenä.

Loppu tuhlaukselle

Energia on edelleen useimmille niin halpaa, että sitä tuhlataan surutta. Nopein tapa leikata hiilidioksidipäästöjä on vähentää kulutusta. Samalla täytyy kartoittaa, missä energiaa menee hukkaan ja ottaa käyttöön tehokkaampaa tekniikkaa.

Tehostamista riittää. Useimmissa maailman voimaloissa vain kolmasosa polttoaineen – hiilen, kaasun tai öljyn – energiasta muuttuu sähköksi.

Lopuista tulee lämpöä, jota useimmiten ei oteta hyötykäyttöön. Jos lämpöenergia käytettäisiin kaukolämmön tuotantoon tai kaukojäähdytykseen, polttoaineesta saataisiin hyötykäyttöön yli 90 prosenttia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: