Maailman radioaktiivisimmat paikat

INTERAKTIIVINEN KARTTA:Atomiaika on jättänyt jälkensä. Napsauttele alla olevaa maailmankarttaa ja tutustu siinä oleviin teksteihin ja videoihin, jotka kertovat maailman radioaktiivisimmista seuduista.

Radioaktiivisuus ei ole saastuttanut vain yhtä Venäjän kaupunkia

Maailman radioaktiivisin alue on Tšeljabinskin kaupungin ympäristö Uralvuoristossa, missä Neuvostoliitto vuosikymmenien ajan tuotti plutoniumia ydinaseisiin. Saastuminen on siellä paljon vakavampaa kuin esimerkiksi Ukrainassa Tšernobylin tuhoutuneen ydinvoimalan ympäristössä.

Atomiaika on kuitenkin jättänyt säteilevän jalanjälkensä myös moniin muihin paikkoihin eri puolille maailmaa.

Napsauttelemalla alla olevaa karttaa voit lukea tekstejä ja katsella kiehtovia ja kauhuakin herättäviä videopätkiä maailman radioaktiivisimmista kolkista.

Salamakurssi: Radioaktiivisuus

Haluatko tietää lisää radioaktiivisuudesta? Tutustu Salamakurssin oppituntiin.

Radioaktiivisuus sairastuttaa ja parantaa

Radioaktiivisuus on sekä pelottanut että kiehtonut ihmisiä siitä alkaen, kun Marie Curie eristi radiumin vuonna 1898. Sittemmin radioaktiivisuutta on käytetty hyväksi niin vihamielisissä kuin rauhanomaisissakin tarkoituksissa.

Lue lisää artikkelista:

Sitä ei voi nähdä, ei tuntea eikä maistaa, mutta sitä on kaikkialla, ja suurina annoksina se tappaa meidät. Radio­aktiivisuus on pelottanut ja kiehtonut siitä alkaen, kun Marie Curie 1898 eristi radiumin. Fyysikot tietävät, miten tämä suurienergiainen säteily syntyy, mutta sen vaarallisuutta ei osata tarkkaan mitata. RadioaktiivisuusRadioaktiivisuus Lue koko artikkeli