Wastewater balls

Muovikupu puhdistaa jätevettä

Yhdysvalloissa on muutamissa kaupungeissa kokeiltu bakteereja ja muovikupuja jäteveden puhdistamiseen. Menetelmä näyttää toimivan.

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Monet bakteerit puhdistavat jätevettä poistamalla siitä orgaanisia aineita, ammoniakkia ja typpeä. Bio-dome-kuvussa bakteereilla on niin hyvät oltavat, että ne voivat puhdistaa jätevettä yhtä tehokkaasti kuin miljoonia maksava puhdistuslaite.

Yhdysvaltalaisen Wastewater Compliance Systems -yrityksen kehittämä Bio-dome on 1,5 metriä korkea muovikupu, jossa on neljä sisäkkäistä kerrosta ja niiden välissä bakteerien kasvualustana toimivaa muovikalvoa. Kaikkiaan yhdessä kuvussa on 260 neliömetriä pintaa, jossa bakteerit voivat kasvaa. Yleisesti käytetyissä puhdistamoaltaissa bakteerit voivat kasvaa vain veden pinnalla ja pohjalla.

Puhdistavien bakteerien kasvua voidaan kiihdyttää sijoittamalla kuvut altaan pohjaan pimeään, missä bakteereille haitalliset levät eivät kasva. Bakteerien kasvuolosuhteita voidaan parantaa myös pumppaamalla kuvun sisään ilmaa, niin että jätevesi kiertää nopeammin ja bakteerit saavat siitä enemmän ravinteita. Bio-domea on jo testattu useissa yhdysvaltalaiskaupungeissa

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: