nb_u23 Ocean

Jätti-imuri imee muovit merestä

Japanilaisen saaren edustalle asennetaan ensi vuonna kahden kilometrin pituiset puomit ja imuri, joilla on tarkoitus kerätä muovijätettä meristä.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015 teksti Karen Grubbe

300 miljoonaa tonnia muovia päätyy joka vuosi luontoon. Koska muovi on vaikeasti hajoavaa, se säilyy luonnossa pitkään. Maailman valtamerissä kelluu arvioiden mukaan noin viisi biljoonaa muovinpalasta. Vuosittain yli miljoona vesilintua kuolee, koska ne ovat saaneet muovia elimistöönsä.

Nyt The Ocean Cleanup -järjestö kokeilee merten muovijätteiden poistamiseksi yksinkertaista ja edullista menetelmää.

Kelluvat esteet nappaavat muovin

Uusi laite kiinnitetään merenpohjaan, ja se nappaa muovinkappaleet kelluvien puomien avulla. Puomit ohjaavat muovin laitteen keskellä olevaan imuriin, joka imee muovin talteen. Säiliö tyhjennetään säännöllisesti.

Laite kerää kelluvaa muovijätettä pinnalta, eikä se häiritse merieläimiä, jotka voivat rauhassa uida puomien alla.

Menetelmässä hyödynnetään sitä, että muovia kasautuu merivirtoihin. Kun järjestelmä asennetaan oikeisiin kohtiin, merivirrat työntävät muovin imuriin. Vaikka laite onkin kiinni merenpohjassa, sillä voidaan siksi puhdistaa laajoja merialueita.

Laitetta kokeillaan Japanissa 2016

Uusi järjestelmä asennetaan vuonna 2016 japanilaisen Tsushiman saaren edustalle. Siellä sen on määrä kerätä muovia kahden vuoden ajan. Imurin kaksi kilometriä pitkät puomit muodostavat sitten pisimmän merellä sijaitsevan kelluvan rakennelman.

The Ocean Cleanup -hankkeessa on tarkoitus asentaa lisää muovinpoistojärjestelmiä eri puolille maailmaa. Suunnitteilla on myös puomien pidentäminen.

Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2020 Tyynellemerelle Havaijin ja Kalifornian väliselle alueelle asennetaan sata kilometriä pitkä järjestelmä. Sen toivotaan nappaavan noin puolet alueella kelluvasta muovijätteestä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: