Tundra

Hiili ilmakehästä takaisin maahan

Tehomaatalouden seurauksena maaperän hiilivarastot ovat kutistuneet. Kehitys on kulkenut väärään suuntaan kymmeniä vuosia, mutta suunta voidaan muuttaa. On olemassa monia keinoja, joilla ilmakehän hiiltä voidaan palauttaa maahan.

keskiviikko 9. joulukuuta 2009 teksti Ib Salomon

Pelkästään Yhdysvalloissa metsät ja pellot voisivat sitoa 650 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa, arvioivat Yhdysvaltojen maaperätutkimuksen seuran (Soil Science Society of America) tutkijat. Määrä vastaa yhdeksäsosaa USA:n hiilidioksidipäästöistä. Maaperä voikin olla ilmaston kannalta luultua paljon tärkeämpi tekijä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan maaperään voidaan suhteellisen yksinkertaisilla menetelmillä varastoida nykyistä paljon enemmän hiiltä. Siitä olisi sitä paitsi kaksinkertainen hyöty. Samalla kun ilmakehän hiilikuormitus laskisi, hiili tekisi maaperän hedelmällisemmäksi, sillä se sitoo vettä.

Suot jälleen soiksi

Tähän asti kehityskulku on ollut päinvastainen. Tehomaatalous on imenyt hiiltä maasta. Esimerkiksi Belgiassa on tutkittu viljelymaan hiilipitoisuutta 210?000 maaperänäytteestä. Analyysi osoitti, että kymmenen vuoden seurantajakson aikana hiilipitoisuus oli pienentynyt 76 grammaa neliömetriä kohti joka vuosi.

Euroopan maaperään on sitoutunut arviolta 71 miljardia tonnia hiiltä, mutta se voisi sitoa vielä paljon enemmän. Tehokkaita keinoja ovat muun muassa ojitettujen soiden uudelleensoistaminen ja orgaanisten hiiltä sisältävien ainesten kyntäminen maahan. Joillakin alueilla näin voitaisiin samalla parantaa peltojen tuottavuutta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: