nb_u37 mercury

Elohopeapäästöjen määrä yllätti

Ympäristöön päässeen elohopean määrä on kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä tutkijat tähän asti ovat olettaneet. Uudessa raportissa paljastui muun muassa se, että päästökurvi taittui vasta 1970-luvulla.

torstai 11. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Elohopea on raskasmetalleihin kuuluva hermomyrkky. Elohopeamäärä, joka ihmisen toiminnan vuoksi on päätynyt luontoon vuoden 1850 jälkeen, on kaksi kertaa niin suuri kuin tähän asti on uskottu.

Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijaryhmä on nyt ensimmäistä kertaa koonnut yhteen kaikki saatavilla olevat lähteet ja havainnut, että ympäristöön on päätynyt 540 000 tonnia elohopeaa, josta kukaan ei ole ennen tiennyt mitään.

Ongelma on pahin kehittyvissä maissa

Elohopeaa on muun muassa vanhanaikaisissa lämpömittareissa, mutta sitä käytetään myös kaivostoiminnassa ja kemikaalien tuotannossa.

Suuret elohopeamäärät eivät suoraan nosta terveysriskiä, sillä tutkijat tietävät, millaisille elohopeamäärille ihmiset eri puolilla maailmaa altistuvat.

Ongelmat syntyvät paikallisesti, sillä esimerkiksi kehittyvissä maissa on todettu paljon elohopeamyrkytyksiä kaivosten ja kemianteollisuuden läheisyydessä.

Saastehuippu taittui 1970-luvulla

Tähän asti tutkijat ovat uskoneet, että elohopeapäästöjen huippu osui 1890-luvulle, sillä elohopeaa käytettiin hopeakaivoksissa koko 1800-luvun ajan.

Uudet luvut osoittavat kuitenkin, että saastehuippu taantui vasta 1970-luvulla, kun uusi lainsäädäntö kielsi elohopean maaleissa. Nykyisin elohopean käyttö on tarkkaan säänneltyä.

Elohopeaa kerääntyy myös ilmaan. Noin 57 prosenttia vuoden 1850 jälkeen syntyneistä elohopeapäästöistä on yhä kierrossa luonnossa, loppuosa on sitoutunut kaatopaikoille ja syvempiin maakerroksiin.

Elohopeasaasteen määrä on kaksi kertaa niin suuri kuin tähän asti on uskottu. Analyysissa yhdistettiin tähänastiset mittaukset (harmaa) uusiin tietoihin ilmaan kerääntyneistä (keltainen) sekä maaperään (vihreä), veteen (turkoosi) ja kaatopaikoille (pinkki) sitoutuneista elohopeamääristä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: