nb_u33 bolde

96 miljoonaa palloa estää veden haihtumisen

Los Angeles ottaa käyttöön uusia menetelmiä pelastaakseen vähäiset vesivaransa. Veden haihtumista juomavesialtaasta vähennetään 96 miljoonalla mustalla kumipallolla. Lisäksi pallot estävät syöpää aiheuttavan aineen syntymisen vedessä.

torstai 13. elokuuta 2015 teksti Anne Lykke

96 miljoonan kumipallon kaataminen 175 hehtaarin laajuiseen juomavesialtaaseen ei äkkiseltään kuulosta kovin järkevältä idealta. Operaatio on kuitenkin tarkkaan harkittu. Pienet mustat pallot nimittäin peittävät veden pinnan ja estävät juomaveden haihtumisen Kalifornian paahtavassa auringossa.

Palloilla pidetään 1 100 miljoonaa vesilitraa altaassa

Los Angelesissa kärsitään ennätyskuivuudesta, ja vesivarat ovat vähissä. Siksi juomavesialtaaseen on kaadettu veden pinnalla kelluvia kumipalloja, jotka heijastavat auringonvaloa niin, että lämpö ei siirry veteen. Lisäksi pallot suojaavat altaan vettä pölyltä ja kemikaaleilta.

Laskelmien mukaan pallot voivat vuodessa estää 1 100 miljoonan vesilitran haihtumisen altaasta, jota auringonvalo paahtaa joka päivä.

Pallot ehkäisevät syöpää

Tummien pallojen varjossa ei myöskään synny vaarallista reaktiota pohjavedessä luonnostaan olevan bromiitiin (BrO2-) ja veden desinfioitiin käytettävän kloorin välillä.

Kun auringonvalo reagoi näiden kahden aineen kanssa, muodostuu syöpää aiheuttavaa bromaattia. Pallot kuitenkin estävät tämän reaktion.

Ratkaisu voi löytyä meriveden suolanpoistosta

Kaliforniassa on rakennettu valtava laitos, joka poistaa suolaa merivedestä. Sillä taataan, että juomavettä saadaan hanasta myös tulevaisuudessa.

Lue lisää suolanpoistolaitoksesta ja muista menetelmistä, joilla Maa pelastetaan ilmastonmuutoksen seurauksilta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: