Kæmpesøjler

Miten kivipylväät syntyvät?

Kanjoneita esittävissä kuvissa näkyy usein pylväitä, joiden päällä keikkuu iso kivi. Miten tällainen pylväs syntyy?

torstai 18. maaliskuuta 2010

Muun muassa Yhdysvalloissa Utahissa Brycen kanjonissa esiintyvät kivitornit ovat syntyneet eroosion vaikutuksesta. Sikäläisittäin torneja kutsutaan hoodooiksi. Tuuli ja vesi ovat syövyttäneet pois ympäröivän maa-aineksen ja jäljelle on jäänyt pylväsmäinen muodostelma. Huipulla saattaa kököttää läpimitaltaan alla olevaa pylvästä isompi irrallisen näköinen kappale, jonka ansiosta kokonaisuus näyttää jättiläismäiseltä palikkatornilta.

Kivipylväitä syntyy seudulle, jonka kallioperä koostuu melko pehmeistä sedimenttikivilajeista. Ne ovat muodostuneet vulkaanisesta tuhkasta tai muiden kivilajien rapautumistuotteista kerrostumalla esimerkiksi vesistöjen pohjaan. Kerrostuneisuus on niissä yleensä selvästi havaittavissa. Päällimmäisenä saattaa olla kerros jotain kovempaa kivilajia, kuten vulkaanista basalttia. Kun siihen syntyy ajan mittaan halkeamia, eroosio synnyttää käytäviä ja onkaloita.

Halkeamat levenevät uomiksi

Kun vesi, sora ja hiekka uurtavat kiveen yhä syvempiä uomia, niiden väliin jää erillisiä kallionkappaleita, jotka kapenevat vähitellen pylväiksi. Päällimmäisenä oleva kova kerros suojaa kallion yläosaa ja hidastaa pylvään madaltumista, jolloin siitä saattaa kasvaa jopa kymmenkerroksisen talon korkuinen.

Koska ”kivihatun” alla oleva pehmeämpi kivi rapautuu helposti, pylvääseen voi muodostua hyvin kapea ”kaula”. Ennen pitkää kivi joutuu antamaan luonnonvoimille periksi. Pylväs muuttuu niin ohueksi, että se ei enää kannata omaa painoansa vaan kaatuu.

Hoodoon syntyä voi havainnollistaa kokeella: kun hiekkaa painellaan astiaan tiiviisti, päälle heitetään soraa ja suihkutetaan vettä, vesiuomat muodostuvat sorarakeiden väliin. Jos suihkuttamista jatketaan, hiekkaan syntyy lopulta pieniä torneja, joiden laella on kivi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: