Warm christmas

Miten paljon joulusää vaihtelee?

Joulun säästä riittää aina puhuttavaa. Millaisia ennätyksiä tunnetaan?

torstai 9. joulukuuta 2010 teksti Lars Thomas

Jouluksi toivotaan yleensä lumikinoksia, kirkasta ilmaa ja tähtitaivasta. Mitä joulusää sitten todellisuudessa on?

Eri puolilla maailmaa joulun ajan säätila vaihtelee äärimmäisyydestä toiseen. Esimerkiksi Perthissä Australiassa mitattiin tapaninpäivänä 2007 sikäläinen kaikkien aikojen joulukuun lämpöennätys: 44,2 celsiusastetta. Siperiassa joulua vietetään usein –50 asteen kylmyydessä.

Euroopassakin on suuria eroja maanosan eteläisen ja pohjoisen osan välillä. Samoin käsitys valkeasta joulusta voi vaihdella: esimerkiksi Englannissa joulun katsotaan olevan valkea, jos Lontoon sääasemalla havaitaan yksikin lumihiutale joulupäivänä.

Euroopan maissa säätietoja tallennetaan hieman eri tavalla, joten ei ole varmaa, ovatko alla mainitut sääolot ehdottomia ennätyksiä, mutta ainakin ne ovat olleet epätavallisia.

Talvella 2009–2010 Pohjois-Italiassa oli niin kylmää, että paikoin joulua vietettiin alle –40 asteen lämpötilassa. Toisaalta Irlannissa ja Britanniassa on usein saattanut olla jouluaattona 10 astetta lämmintä tai enemmänkin. Sateen määrä voi vaihdella yhtä paljon.

Joulukuu 1890 oli Tanskassa tilastojen kuivin joulukuu: koko kuukauden aikana satoi vain seitsemän millimetriä. Corkissa Etelä-Irlannissa saattaa jouluna sataa valtoimenaan – jopa 50 millimetriä vuorokaudessa.

Englannissa taas joulukuu 1890 oli ennätyksellisen kylmä. Ennätyksen ennustetaan mahdollisesti rikkoutuvan tänä vuonna. Samoin lunta saattaa tulla ennätyksellisen paljon.

Helsingissä on vuodesta 1900 lähtien tallennettujen tilastojen mukaan ollut lämpimin jouluaatto vuonna 2006, jolloin lämpötila oli +7,5 astetta. Vuonna 1915 oli puolestaan kylmin jouluaatto: –25,4 astetta. Sodankylässä, jonka sääaseman tilastot alkavat vuodesta 1908, vastaavat ennätykset ovat 3,6 astetta vuodelta 1926 ja –40,3 astetta vuodelta 1945.

Helsingin Kaisaniemessä on ollut lumetonta keskimäärin joka kolmantena jouluaattoaamuna. Sodankylässä sen sijaan lunta on ollut mittaushistorian aikana joka jouluaatto.

Lähteet: en.wikipedia.org: White Christmas www.dmi.dk http://worldweather.wmo.int ilmatieteenlaitos.fi/joulunaika http://www.businessweek.com http://www.bom.gov.au

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: