Daylight saving time

Kesäaika verottaa yöunia ja liikevaihtoa

Sunnuntaina siirrytään kesäaikaan. Jos sinusta tuntuu, että elämä vaikeutuu ensi viikolla, olet oikeassa: elimistöltä kestää viisi päivää sopeutua siihen, että pitää nousta aiemmin ylös.

torstai 23. maaliskuuta 2017 teksti Carsten Nymann

Viisi faktaa kesäajasta

Sunnuntain vastaisena yönä siirrytään kesäaikaan ja kelloja siirretään yksi tunti eteenpäin. Kesäaika otettiin käyttöön, kun haluttiin säästää sähköä. Tutkimusten mukaan kellojen rukkaaminen ei kuitenkaan edistä terveyttä.

  1. Ihmisen elimistöltä kestää viisi päivää sopeutua siihen, että pitää nousta ylös tuntia aiemmin. Elimistön biologinen kello seuraa aurinkoa, mutta kun kelloa siirretään eteenpäin, aurinko ei pysy mukana.

  2. Idea kellojen siirtämisestä syntyi jo 1784, kun keksijä Benjamin Franklin halusi säästää kynttilöitä. Tanska, Norja ja Ruotsi ottivat kesäajan käyttöön 1916, Suomessa kelloja on siirretty joka vuosi vuodesta 1981 lähtien.

  3. Yksi menetetty tunti unta saattaa kuulostaa merkityksettömältä,, mutta Kanadassa liikennetutkijat havaitsivat vuonna 1992, että kesäaikaan siirtymisen jälkeisellä viikolla liikenneonnettomuudet lisääntyivät kahdeksalla prosentilla.

  4. Kesäaikaan siirtyminen aiheutti vuonna 2000 Yhdysvaltojen pörssin sijoittajille noin 30 000 000 000 dollarin tappiot. Syynä olivat pörssimeklareiden univelka ja keskittymisvaikeudet.

  5. Jokainen yhdysvaltalainen käyttää tutkimusten mukaan 20 minuuttia siihen, että hän saa asetettua kellonsa kesäaikaan. Touhu maksaa yhteiskunnalle noin 1,7 miljardia dollaria menetettynä työaikana.

Lisää faktoja kesäajasta

Milloin kesäaikaan siirrytään? Missä maissa siirrytään kesäaikaan? Lue lisää uskomattomia tutkimustuloksia ja tutustu hämmästyttäviin lukuihin kesäajasta arkiston artikkelista:

Siirretäänkö kelloja eteen- vai taaksepäin?

Kun siirrytään kesäaikaan, pitääkö kelloa nyt rukata eteen- vai taaksepäin?

Muistisääntö on tämä: kelloa siirretään aina kesään päin eli keväällä ETEENPÄIN, syksyllä TAAKSEPÄIN.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: