Mississippi delta

Laajeneeko suisto loputtomiin?

Monien jokien loppupää haaroittuu. Jos lasku-uomien vesi on aina maan värjäämää, kasvaako suisto jatkuvasti?

tiistai 19. tammikuuta 2016

Myös deltaksi nimitetty suisto kertyy niistä maa-aineksista, joita joen vesi kuljettaa.

Jos joen laskukohta (suu tai suuhaarat) pysyy pitkään paikallaan, suisto laajenee niin kauan kuin näitä maa-aineksia kasaantuu samalle alueelle. Kun uoma madaltuu ja leviää, veden virtaus hidastuu eikä se pysty enää siirtämään raskainta irtoainesta. Siksi tämä painuu pohjaan ja kerrostuu.

Suisto on joen tulppa

Kerrostumisesta seuraa, että joen suun tai suuhaarojen laskukulma pienenee pienenemistään. Se hidastaa virtausta edelleen. Joen loppupäähän syntyy lopulta tulppa, jonka takia vesi alkaa käytännössä seisoa uomassa. Koska vettä tulee yhä yläjuoksulta, joki etsii alajuoksulla uuden reitin.

Näin se kaivaa suistoon itselleen toisen suun tai suuhaaran. Murtautuminen voi ilmetä mittavana ympäristönmuutoksena.

Jokisuistoilla on kolme päämuotoa: kolmio, viuhka ja linnunjalka. Viimeksi mainittuun tyyppiin kuuluu Meksikonlahteen laskeva Mississippi, joka on haaroittunut monta kertaa viimeisten 8 000 vuoden aikana. Mississipin delta on hyvä esimerkki siitä, että uusien suuhaarojen ei tarvitse lähteä läheltä merta. Sen pisin suuhaara, Atchafalaya, erkanee jo syvällä sisämaassa.

2006 selvisi, että Amazonjoki teki täyskäännöksen 135–65 miljoonaa vuotta sitten. Silloin sen suisto muodostui Tyynenmeren puolelle. Kun Andit kohosivat, suunta vaihtui uudelleen.

Mississippijoen suisto muuttuu

Meksikonlahteen laskevan Mississippijoen delta-alue on vaihtanut paikkaa ainakin seitsemästi 8 000:n viime vuoden aikana. Kun lasku-uoma tukkiutuu kerrostuman takia, joki etsii itselleen uuden reitin.

Kun napsautat kuvaa, saat lisää tietoa

Mississippijoen suistosta puuttuvat sedimentit uhkaavat Louisianaa

Mississippin padot ja suojavallit ovat vaarantaneet Louisianan rannikkoalueet, joille joki ei enää levitä riittävästi lietettä, ja koko suistomaa jää meren armoille. Lue lisää siitä, miten Louisiana uppoaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: