Thunderstorm

Miksi ukkospilvi kulkee vastatuuleen?

Ukkospilvi ei kulje samansuuntaisesti kuin maassa havaittava paikallinen tuuli.

tiistai 2. marraskuuta 2010

Ukkospilvet kulkevat tuulen mukana niin kuin muutkin pilvet. Pilven korkeudella voi kuitenkin vaikuttaa ilmavirtaus, joka kulkee eri suuntaan kuin se tuuli, jonka maassa seisova tarkkailija aistii. Ukkospilvi voi olla 8–15 kilometriä korkea, joten siihen vaikuttavat hyvin erilaiset ilmavirtaukset kuin Maan pinnalla.

Maanpinnan tasolla puhaltava tuuli on tavallisesti kääntynyt noin 30 astetta verrattuna korkeammalla ilmakehässä vallitsevaan ilmavirtaukseen. Jo siksi ukkospilvi ei kulje samansuuntaisesti kuin maassa havaittava paikallinen tuuli. Korkealla ilmakehässä ilmavirtoja ohjaa maapallon pyörimisliikkeestä johtuva coriolisvoima, joka kääntää liikkeen suunnan pohjoisella pallonpuoliskolla oikealle ja eteläisellä pallonpuoliskolla vasemmalle. Lähellä maanpintaa maastonmuodot ja pinnan aiheuttama kitka heikentävät tuulta ja saavat sen kääntymään coriolisvoimaan nähden vastakkaiseen suuntaan.

Myös ukkospilvi itse vaikuttaa paikallisesti ilmamassojen liikkeeseen. Ukkosella esiintyy erityisen voimakkaita pystysuuntaisia ilmavirtauksia. Ukkospilven keskivaiheilla on usein nouseva virtaus, johon imeytyy ilmaa maanpinnan läheltä. Tämä vaikuttaa varsinkin pilven etupuolella, missä syntyy siksi paikallinen ilmavirtaus, joka kulkee eri suuntaan kuin tuuli, joka liikuttaa pilveä ylempänä ilmakehässä.

Ukkosen oma tuuli

Ukkospilvestä satava vesi tuo ylemmistä ilmakerroksista mukanaan kylmää ilmaa, joka leviää maanpinnalle. Toisaalta maanpinnan tasolta nousee lämmintä ilmaa voimakkaina pysty­virtauksina. Niistä syntyy paikallinen tuuli, joka on vastakkainen ukkosta edeltäneeseen tuuleen nähden.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: