nb_u47 snow

Sää kampittaa meteorologit

Kun meteorologit laativat sääennusteita, he analysoivat ilmakehää supertietokoneiden avulla. Joskus luonto toimii kuitenkin aivan omien sääntöjensä mukaan ja sotkee ennusteet.

torstai 20. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Yhdysvaltoihin iski viime viikolla harvinaisen voimakas lumimyrsky, joka yllätti meteorologit täysin.

Lisäksi yhdysvaltalainen MDA-sääpalvelu on ennustanut, että Euroopassa nyt alkava talvi on joulukuusta helmikuuhun kylmin sitten vuoden 1981.

Viikon tapahtumat herättävät kuitenkin kysymään, voiko säätä ennustaa tarkasti edes nykyisillä laitteilla?

Ilmakehä jaetaan 3D-verkoksi

Modernit säämallit perustuvat monimutkaisiin differentiaaliyhtälöihin, joita lasketaan supertietokoneiden avulla. Säämallissa ilmakehä esitetään 3D-verkkona.

Malleihin syötetään miljoonia sääsatelliittien ja sääasemien keräämiä mittaustuloksia.

Jokaisessa verkon solussa tarkastellaan sään perusmuuttujia: lämpötilaa, kosteutta, painetta ja tuulta.

Tarkka ennuste kolmeksi päiväksi

Kun säämallin laskelmat on tehty, saadaan ennuste, joka esittää sään muutokset kahden minuutin välein. Parhaimmilla malleilla saadaan tarkka ennuste seuraaviksi kahdeksi kolmeksi vuorokaudeksi. Päiväkohtaiset ennusteet ulottuvat yleensä viiden päivän päähän.

Pitkän ajan ennusteiden kohdalla tarkkuus on eri luokkaa, sillä luonto näyttää estävän tavalla tai toisella sään ennustamisen tarkkaan pitkälle tulevaisuuteen.

Ilmatieteen laitos kertoo, että Suomen ilmastossa yli viikkoa pidemmät ennusteet ovat vain suuntaa antavia ja ilmaisevat pikemminkin vain vallitsevan säätyypin. Tropiikissa pikän ajan ennusteet toimivat paremmin.

Säätä leimaa kaaos

Ilmakehässä vallitsevat tekijät ovat epälineaarisia, ja niihin sovelletaan matematiikkaan kuuluvan kaaosteorian menetelmiä.

Toisin sanoen mitä pitempi ennustettava ajanjakso on, sitä suurempi on ennusteen epävarmuus – huolimatta siitä, miten paljon sään ennustamiseen käytettävät laitteet kehittyvät.

Optimistisimpien arvioiden mukaan tulevaisuudessa voidaan laatia tarkkoja sääennusteita noin kolmeksi viikoksi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: