Oil well

Missä öljy syntyy?

Olen kuullut, että öljyä syntyy vain öljytaskuissa. Mitä ne oikein ovat?

maanantai 2. toukokuuta 2011

Maaöljyä syntyy tietyissä olosuhteissa muun muassa levien jäännöksistä. Öljyä voi syntyä, jos eloperäinen aines päätyy hapettomaan ympäristöön. Jos happea on saatavilla, paikalla on myös eliöitä, jotka hajottavat orgaanista materiaalia, mistä taas seuraa, että öljyä ei voi muodostua.

Öljyn syntymisen edellytyksenä on lisäksi se, että eloperäinen materiaalikerros joutuu päälle kasautuvien kerrostumien vuoksi kovaan paineeseen ja altistuu samalla korkealle lämpötilalle. Paikkoja, joissa öljyä muodostuu, kutsutaan taskuiksi. Taskuissa orgaanisesta aineksesta syntyy ensin kerogeenia, joka sitten lämpötilan edelleen noustessa muuttuu öljyksi.

Geologiassa puhutaan geotermisestä gradientista. Se ilmaisee, miten paljon lämpötila aina nousee, kun mennään sata metriä syvemmälle Maan sisään. Jotta öljyä voisi muodostua, geotermisen gradientin pitää olla 1,8–5,5 astetta jokaista sataa metriä kohden. Raskasta raakaöljyä esimerkiksi syntyy jo 40 asteen lämpötilassa ja noin tuhannen metrin syvyydessä.

Koska öljy on kevyempää kuin ympärillä olevat kerrostumat, sitä alkaa tihkua vähitellen ylöspäin huokoisiin kivilajeihin. Nykyisin maaperästä porattava raakaöljy on syntynyt miljoonia vuosia sitten.

Fakta

Öljyn syntyminen vaatii painetta ja lämpöä

Levä muuttuu öljyksi hapettomassa ympäristössä tietyssä paineessa ja lämpötilassa. Öljytaskut ovat muodostelmia, joista öljy ei pääse pois, koska ympärillä olevat kerrokset estävät sitä valumasta muualle.

Tutki merien syvyyksiä ja kaukaisia galakseja.

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: