Oil spunge

7. Aerogeeli imee öljyn kuin pesusieni

Aerogeeli on erittäin huokoista ja erittäin kevyttä ainetta, jota Nasa on käyttänyt muun muassa kosmisen pölyn keräämiseen avaruudessa. Siinä on jopa 99 prosenttia tyhjää tilaa, joka voi imeä öljyä vedestä.

torstai 31. maaliskuuta 2011 teksti Ib Salomon

Edut: Aerogeeliä voidaan levittää öljyn saastuttamaan veteen rakeina tai suurempina kappaleina. Siitä voidaan myös tehdä puomi, joka estää öljyä pääsemästä rannikolle. Sillä voidaan lisäksi imeä öljyä rantakivistä ja hiekasta. Geelin imemä öljy voidaan kerätä talteen ja käyttää uudestaan. Samaa geeliä voidaan käyttää useita kertoja.

Haitat: Aerogeeli on suhteellisen kallista, eikä sen toimivuudesta käytännössä ole tutkittua tietoa. Moni seikka viittaa kuitenkin siihen, että se sopisi öljyntorjuntaan.

Nykytilanne: Yhdysvaltalainen Aeroclay-yhtiö kehittää aerogeelistä öljypohjaisia nesteitä imevää versiota Case Western Reserve -yliopiston luoman tekniikan pohjalta. Aeroclay testaa versiota, joka voi imeä kahdeksan kertaa oman painonsa öljyä. Kehitystyö on vielä kesken, eikä öljyntorjuntasientä ole kunnolla testattu. Valmistaja on lupaillut uutta versiota markkinoille vuoden kuluessa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: