Muna päivässä

Mistä kananmuna muodostuu? Miten usein kana voi munia?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Kananmunan kehittyminen alkaa siitä, kun yksi kanan munasarjan tuhansista alkumunasoluista kypsyy keltuaisrakkulaksi eli follikkeliksi. Kypsyttyään keltuaisrakkula irtoaa ja kulkeutuu munanjohtimeen. Tässä vaiheessa keltuaisrakkulan ympärille muodostuvat valkuainen ja kuorikalvot. Noin neljän tunnin kuluttua siitä, kun kypsä keltuaisrakkula on siirtynyt munanjohtimeen, kananmunan sisärakenne on muotoutunut. Tällöin muna koostuu keltuaisesta eli ruskuaisesta, valkuaisesta ja kuorikalvoista. Kananmunan kuori ja kuoren suojakalvo kehittyvät kohdussa. Prosessiin kuluu noin 20 tuntia. Kananmunan kalsiumista, magnesiumista ja fosforista koostuva kuori on 0,3–0,4 millimetriä paksu, ja sitä ympäröi vahamainen suojakalvo, josta käytetään myös nimitystä kutikula. Kuoren alla ovat proteiinipitoiset kuorikalvot. Kuorikalvojen välissä on munan tylpässä päässä tyhjä tila, joka syntyy, kun munittu muna jäähtyy ja sisäosien tilavuus pienenee. Vaikka kananmunan kuori näyttää hyvin tiiviiltä, se on kuitenkin huokoinen. Siinä on paljon ilmakanavia, joiden avulla muna ”hengittää”. Toisin sanoen kanavien kautta munaan pääsee ilmaa ja munasta poistuu vettä ja hiilidioksidia. Kuoren huokoisuus selittää sen, että kananmuna on altis pilaantumaan ulkoisten haittatekijöiden, kuten mikrobien ja hajujen, vaikutuksesta. Siksi kananmunat kannattaa säilyttää kotonakin myyntipakkauksessaan tasaisen viileässä paikassa riittävän kaukana voimakkaan hajuisista ja makuisista elintarvikkeista. Alkumunasolusta kypsyneen keltuaisrakkulan kehittyminen munaksi kestää noin vuorokauden. Hyväkuntoinen kana voikin melkein munia munan päivässä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: