Hedelmien ja vihannesten erot

Mikä ero on vihanneksilla ja hedelmillä?

Millä perusteella hedelmät ja vihannekset erotetaan toisistaan?

tiistai 22. toukokuuta 2018

Hedelmien ja vihannesten välinen ero on häilyvä.

Yleiskielessä vihanneksilla tarkoitetaan ruuaksi käytettäviä kasveja ja kasvinosia.

Vihanneksiin luetaan ensisijaisesti sellaiset viljelykasvit, joiden lehdet ja versot ovat maukkaita ja ravinteikkaita, kuten kaalit, salaatit ja pinaatit. Vihanneksia ovat kuitenkin myös eräät hedelmät, kuten kurkut, tomaatit, kurpitsat, paprikat, herneet ja pavut, sekä juurekset, kuten porkkana, punajuurikas ja palsternakka. 

Käsitteet sikin sokin

Koska osa hedelmistä ja juureksista lasketaan myös vihanneksiksi, jokapäiväisessä kielenkäytössä käsitteet voivat sekaantua. Suomen kielen perussanakirjan mukaan vihannekset ovat ihmisravinnoksi käytettäviä meheviä (puutarha)kasveja, varsinkin niiden maanpäällisiä vihreitä osia (lehdet, varret tai versot) tai muita syötäviä osia (esimerkiksi hedelmät tai palot). Sanakirjassa mainitaan kuitenkin, että vihannes-sanaa voidaan käyttää laajemmin myös juureksista tai yleensä kasviksista.


Hedelmiä on erilaisia

Sitä vastoin hedelmästä todetaan, että kysymyksessä on syötävä pehmeä- ja mehukaslihainen kasvinosa, jonka sisässä on siemen(iä). Kasvitieteessä hedelmällä tarkoitetaan sitä kasvinosaa, jossa siemenet ovat, jolloin hedelmä voi olla myös kova.

Hedelmä kehittyy kukan emiöstä ja sen tarkoituksena on suojata kypsyviä siemeniä ja helpottaa niiden leviämistä. Ns. pohjushedelmissä, kuten omenassa ja kurkussa, on emiön lisäksi mukana kukan muitakin osia.

Koska eri kasvien hedelmät poikkeavat rakenteeltaan toisistaan, niistä käytetään monia nimityksiä. Hedelmiä ovat mm. palot, marjat, kodat ja pähkinät, kuten hasselpähkinät

Miksi merivedessä on suolaa? Onko eläimilläkin eri veriryhmiä? Jokaisesta Tieteen Kuvalehdestä voit lukea vastauksia pieniin ja suuriin tiedekysymyksiin. Tilaa lehti, saat vastaukset suoraan kotiisi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: