Monster wave

Miten jättiaallot syntyvät?

Esiintyykö jättiaaltoja muuallakin kuin avomerellä?

maanantai 3. lokakuuta 2011

Jättiaallot, joihin viitataan usein englanninkielisellä ilmauksella freak – tai rogue – waves, ovat vähintään kaksi kertaa niin korkeita kuin muut saman vesistön tyrskyt tietyllä hetkellä. Tämän määritelmän mukaisia hyökyjä on havaittu voivan kehittyä lähes joka puolella maapalloa.

Eri merialueilla tehtyjen mittausten mukaan jättiaallot eivät ole edes kovin harvinaisia. Lisäksi niitä on todettu syntyvän muuallakin kuin avomerellä. Toisin kuin on vanhastaan oletettu, jättiaallot ovat mahdollisia myös melko tyynissä olosuhteissa.

Satelliittihavaintojen mukaan jopa 30-metrisiä hyökyjä esiintyy monin paikoin. Vaikka tutkimustietoa ilmiöstä on kertynyt jo varsin runsaasti, vieläkään ei tiedetä tarkalleen, mistä poikkeuksellinen aallonkorkeus johtuu. Sillä näyttää kuitenkin olevan usein yhteys merivirtoihin, koska jättiaallot ovat yleisimpiä voimakkaiden virtausten kohdalla.

Virtausmallien mukaan merivirtojen sisältämä energia voi kertyessään kasvattaa hyökyjä. Tämä selitys on kuitenkin vielä hyvin teoreettinen. Sen sijaan syviin matalapaineisiin ja säärintamiin liittyvistä jättiaalloista on saatu konkreettisempaa näyttöä. Ilmanpaine-eroista johtuvat kovat tuulet liikuttavat tehokkaasti vettä ja voivat siten edistää aaltojen kasvua.

Vaikka jättiaaltoja ei vielä osata selittää täysin, nykyään pystytään arvioimaan, millainen todennäköisyys niiden syntymiselle tietyissä sääoloissa on. Tästä on enää lyhyt matka ennusteisiin.

Fakta

Kaksinkertainen aallonkorkeus Vuoden 1995 loppuun asti vallalla oli käsitys, jonka mukaan jättiaallot ovat mielikuvituksen tuotetta.

Uudenvuodenpäivänä Pohjanmerellä toimivalla Draupnerin porauslautalla rekisteröitiin hyöky, joka oli selvästi muita samaan aikaan esiintyneitä aaltoja korkeampi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: