Sinkhole, Los Angeles

Vajoama on pitkän kehityksen tulos

maanantai 7. maaliskuuta 2011 teksti Keld Conradsen

Maanvajoamat ovat vuosia kestäneen luonnollisen prosessin päätös. Maanpinnalta valuva vesi liuottaa kallioperän kalkkikiveä ja suolaa, ja maan alle muodostuu onkaloita, joiden katto sortuu. Ihmisen toiminta on kiihdyttänyt prosessia, ja vajoamia esiintyykin enemmän kuin aikaisemmin.

1. Kun sadevesi osuu maanpintaan, se reagoi maaperässä elävien pieneliöiden aineenvaihdunnan tuottaman hiilidioksidin kanssa ja muuttuu lievästi happamaksi. Happamoitunut vesi imeytyy kallioperään.

2. Hapan vesi liuottaa kallioperän kalkkikiveä, ja vähitellen siihen muodostuu onkaloita. Helpoimmin onkaloita syntyy kohtiin, joissa on suolaa, sillä sen liuottamiseksi ei veden tarvitse olla hapanta.

3. Kun onkalo on kovertunut kyllin suureksi ja maanpintaan kohdistuva paine kasvaa liikaa, onkalon katto saattaa romahtaa. Taajaan asutuilla alueilla maanvajoamat voivat olla hyvin tuhoisia.

Inhimillinen tekijä 1 Yksi suurimmista syypäistä maanvajoamiin on kasvanut vedenkulutus. Kun kotitalouksien, maatalouden ja teollisuuden tarpeisiin pumpataan vettä maankamarasta yhä enemmän, pohjaveden taso laskee ja maanpinta muuttuu epävakaaksi. Maa- ja kallioperän onkalot voivat olla hyvinkin vakaita pitkään, jos ne ovat pohjaveden täyttämiä. Jos pohjavedenpinta laskee, onkalot alkavat tyhjentyä ja seurauksena voi olla niiden sortuminen.

Inhimillinen tekijä 2 Vaikka kallioperä ei olisikaan helposti liukenevaa kalkkikiveä, vaan vaikkapa vulkaanista hohkakiveä, ihminen voi toimillaan aiheuttaa siihen maanvajoaman. Jos esimerkiksi vahingoittuneesta vesi- tai viemäriputkesta valuu vettä ympäristöön, veden kyllästämät kerrostumat muuttuvat epävakaiksi ja maaperään voi muodostua onkaloita. Todennäköisesti juuri näin syntyivät ne onkalot, jotka romahtivat Guatemalassa vuosina 2007 ja 2010.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: