Siperian mineraalit

Siperialaisen kaivoksen ennennäkemättömät supermineraalit

Tutkijat eivät koskaan aiemmin ole havainneet moista luonnossa. He olivat siinä käsityksessä, että eräitä mineraaleja pystyttäisiin valmistamaan vain laboratoriossa, mutta kävi ilmi, että niitä onkin löytynyt kaivoksen syvyyksistä.

torstai 11. elokuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Löytö tehtiin jo ajat sitten, mutta nyt siitä on saatu varmuus.

Siperialaisesta kaivoksesta noin 230 metrin syvyydestä löydettiin seitsemisenkymmentä vuotta sitten mystisiä mineraaleja. 1940-luvulta 1960-luvulle saakka teknologia oli kuitenkin niin vajavaista, että tutkijat eivät tienneet, kuinka suuren löydön olivat tehneet.

Mineraalit pantiin huolellisesti varastoon odottamaan myöhempää tutkimusta.

Vuonna 2010 kanadalaisen McGill-yliopiston tutkija Tomislav Friš?i? törmäsi vanhaan tieteelliseen artikkeliin, jossa käsiteltiin näitä kahta mineraalia – stepanoviittia ja žemtšužnikoviittia.

Molekulaarisia supersieniä

Tomislav Friš?i?iä kiinnosti artikkelissa etenkin mineraalien rakenne. Sen mukaan niiden rakenne muistutti laboratoriossa keinotekoisesti valmistettuja metallo-orgaanisia yhdisteitä eli MOF-mineraaleja.

MOF-mineraalit ovat kiinnostavia, koska ne toimivat eräänlaisina molekyylisieninä, jotka voivat imeä itseensä kaasuja – esimerkiksi vetyä tai hiilidioksidia. Ominaisuudesta voisi olla paljonkin hyötyä maailmassa, joka tuottaa aivan liikaa hiilidioksidia.

Niinpä Friš?i? valmisti 70 vuotta vanhojen luonnollisten mallien mukaisia mineraaleja laboratoriossa, ja koe osoitti niiden todella olevan lähes täsmälleen metallo-orgaanisten yhdisteiden kaltaisia.

Mitä havainto merkitsee?

Vasta kun Friš?i?in kaksi venäläistä kollegaa löysivät alkuperäiset mineraalinäytteet, saatiin lopullinen varmuus siitä, että stepanoviitti ja žemtšužnikoviitti todella muistuttavat MOF-mineraaleja.

Valitettavasti nämä kaksi mineraalia eivät sinällään pysty imemään itseensä hiilidioksidia, mutta ne kuitenkin herättävät toiveita siitä, että luonnossa esiintyisi useita yhdisteitä, jotka siihen pystyisivät.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: