Polygon earth

Miten luonnon kivikuviot syntyvät?

Näin Huippuvuorilta otetuissa kuvissa maastossa komeita kivirenkaita ja muita kuvioita. Miten ne ovat syntyneet?

maanantai 30. toukokuuta 2011

Näkemäsi maaston muodot ovat roudan aikaansaannoksia. Suomalaisten ei tarvitse lähteä etsimään niitä Huippuvuorilta asti, sillä niitä pääsee ihastelemaan jo Lapissa.

Kun maan pintakerros jäätyy ja sulaa toistuvasti, eri maa-ainekset liikkuvat. Kun kostea hieno maa-aines jäätyy, se laajenee ja työntää säteittäisesti kiviä ja muuta karkeampaa ainesta edeltään. Kun hieno aines taas sulaa, se vetäytyy takaisin, mutta kivet jäävät paikoilleen.

Stone stripes

Kivirenkaat voivat olla läpimitaltaan kymmeniä senttejä tai useita metrejä. Kivien muodostama kuvio voi olla myös monikulmio. Kun niitä on vieri vieressä, syntyy verkkomainen muodostelma eli kuvio- tai polygonimaa. Lapissa sitä esiintyy muun muassa Paistunturien ja Kevon alueella.

Stone cirkles

Tunturien rinteille ja muille arktisille alueille voi syntyä myös muunlaisia kuvioita, kuten kivivirtoja ja -juovia. Nämä niin sanotut vuotomaat syntyvät, kun vetinen maa-aines valuu rinnettä alas ja vie kiviä ja muuta karkeampaa ainesta mukanaan. Näin tapahtuu varsinkin keväällä ja kesällä heti jääpeitteen sulamisen jälkeen, kun kasvillisuus ei vielä ole sitomassa maaperää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: