Chikyu

Matkalla Maan sisään: Japanilaiset poraavat reiän Maan vaippaan asti

Astronautit ovat noutaneet kiviä Kuusta, mutta Maasta on päästy vasta raapaisemaan sen kuoren ylintä kerrosta. Nyt japanilaistutkijat aikovat porata kymmenen kilometriä syvän reiän ja saavuttaa Maan vaipan.

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Sekä yhdysvaltalaiset että venäläiset tutkijat ovat epäonnistuneet hankkeissaan, joissa on yritetty porata reikää Maan vaippaan. Porausta vaikeuttavat kuumuus, paine ja reiän pituus. Hankkeen vaativuutta onkin verrattu avaruusmatkaan. Nyt japanilaiset tutkijat ovat kuitenkin ottaneet haasteen vastaan. Reiän toteuttamista varten heillä on käytössään maailman edistynein porausalus, Chikyu.

Kuusi potkuria pitää aluksen paikallaan

Maankuori on ohuin merenpohjassa, mutta merellä poraaminen on huomattavasti vaativampaa kuin kuivalla maalla. Siksi Chikyu-aluksessa on kuusi potkuria, joiden avulla se pysyy suoraan porausreiän yläpuolella jopa 4,5 metrin aallokossa.

Tähän mennessä porausaluksilta on päästy yli kilometrin syvyyteen merenpohjasta vain neljä kertaa. Yli kahteen kilometriin on ylletty vain kerran. Japanilaisille antavat uskoa hankkeen onnistumiseen muun muassa ne tekniset edistysaskeleet, joita on tehty vedenalaisten öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämiseksi. Jos vielä rahoitus – miljardi dollaria eli noin 735 miljoonaa euroa – järjestyy, matka syvyyksiin voi alkaa. Suunnitelmien mukaan Chikyun pitäisi painaa poranterä merenpohjaan vielä tämän vuosikymmenen puolella. Kuoren pitäisi olla puhki 2020-luvun alussa.

Lue lisää

Lue koko artikkeli japanilaisten poraushankkeesta Tieteen Kuvalehdestä 4/2014. Lehden tilaajana voit myös ladata artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: