Desert, Afar-region

Magmapurkaus repi Afrikkaa

Kahdessa päivässä syntyi 60 kilometriä pitkä halkeama.

maanantai 25. lokakuuta 2010

Pohjois-Etiopiassa on kahdeksan metriä leveä ja kymmenen kilometriä syvä repeämä, joka halkaisee Afarin autiomaan 60 kilometrin matkalta. 2005 löydetty halkeama muodostui kahdessa päivässä, osoittaa Addis Abeban yliopiston geologien ja heidän kansainvälisten kollegojensa tekemä tutkimus. Afarin autiomaa on osa Itä-Afrikan hautavajoamaa, jossa syntyy uutta maankuorta samalla tavalla kuin merenpohjan erkanemisvyöhykkeillä. Ne ovat kahden litosfäärilaatan sauma-alueita, joissa laatat liukuvat poispäin toisistaan. Tällöin kallioperään repeää isoja halkeamia, jotka vähitellen täyttyvät Maan vaipasta pursuavalla sulalla kiviaineksella. Näin muodostuu uutta maankuorta.

Afarissa uuden maankuoren synty näyttää tapahtuvan rajummin kuin merenpohjassa. Tutkijat uskovat, että maan sisuksissa on kovassa paineessa olevan sulan magman täyttämiä taskuja, jotka lopulta puhkeavat. Niiden purkautuessa vapautuu niin paljon energiaa, että maanpinta repeää. Puhkeamisen voi aiheuttaa esimerkiksi tulivuorenpurkaus. Nyt tutkitun 60 kilometrin pituisen repeämän pohjoispäässä on Dabbahu-tulivuori. Ilmeisesti sen purkaus puhkaisi magmataskuja, joiden sisältö virtasi suurella voimalla kallioperän koloon ja repi sitä suuremmaksi.

Maa repeää

Merenpohjan erkanemisvyöhykkeillä loittonevien laattojen väliin virtaa sulaa kiviainesta, josta syntyy uutta merenpohjaa. Itä-Afrikan hautavajoamassa sama toistuu kuivalla maalla. Ennen pitkää Itä-Afrikka irtoaa mantereesta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: