Abandoned touristsite, the Dead Sea

Lisää vettä Kuolleeseenmereen

maanantai 7. maaliskuuta 2011 teksti Keld Conradsen

Lev Eppelbaum uskoo, että ratkaisu on Kuolleenmeren vedenpinnan nostaminen. Paluu entiseen tuskin kuitenkaan on mahdollista, koska Jordanjoen rannoilla olevat viljelmät eivät voi luopua keinokastelusta eikä virtauksen lisääminen siksi ole realistista. Jäljelle jää toinen vaihtoehto: Kuolleenmeren yhdistäminen kanavalla Punaiseenmereen. Se vakauttaisi suolajärven vedenpinnan ja estäisi maanvajoamien synnyn sen rannoilla.

Punaisenmeren ja Kuolleenmeren yhdistävästä kanavasta on puhuttu pitkään, ja se tuskin toteutuu aivan lähitulevaisuudessa. Sitä odotellessaan Eppelbaum ja hänen tutkijakollegansa pyrkivät kehit-tämään tekniikkaa, jolla maanvajoamia voidaan ehkäistä tai ainakin ennustaa.

Koska maanvajoamia syntyy epävakaisessa maassa jatkuvasti, riskialueita täytyy valvoa koko ajan. Sitä varten Eppelbaum kollegoineen on luonut perinteisistä geofysikaalisista menetelmistä uusia sovelluksia. Miehittämättömät pienoislentokoneet lentävät matalalla Kuolleenmeren ympäristössä ja tutkivat maaperää muun muassa VLF-mittauksilla.

VLF-mittauksilla tarkkaillaan hyvin matalataajuisten sähkömagneettisten aaltojen aiheuttamia muutoksia Maan magneettikentässä. Mittausten avulla saadaan tietoa maakerrosten ja kallioperän ominaisuuksista ja rakenteesta.

Lev Eppelbaum

Kolmiulotteinen kuva maan sisuksista

Matalalentomittausten tietoja täydennetään maan päällä tehtävillä geofysikaalisilla tutkimuksilla. Yksi niistä on Maan painovoimakentän mittaus. Jos maan alla on onkalo, juuri sen kohdalla Maan kuoren massa on pienempi kuin ympäristössä ja siksi myös painovoima on pienempi. Aistinvaraisesti eroa ei huomaa, mutta herkillä mittauslaitteilla se on havaittavissa. Maakerroksista ja maa- ja kivilajeista saadaan tietoa myös mittaamalla niiden sähkönjohtavuutta. Kolmas keino on seisminen taittumisluotaus, jossa mitataan tärinäaaltojen etenemistä maassa. Sillä voidaan tunnistaa maakerrosten paksuudet, pohjavedenpinta ja eri maalajit.

Eppelbaumin työryhmä kehittää tietokonemalleja, joilla eri menetelmillä kootut tiedot kootaan yhteen kolmiulotteiseen kuvaan. Hän uskoo, että tekniikka soveltuu muillekin maanvajoama-alttiille alueille kuin Kuolleenmeren rannoille.

”Menetelmämme on tarkoitettu kaikille maailman geofyysikoille”, Eppelbaum toteaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: