Engabræen

Jään liikkeitä tutkitaan jäätikön alla

maanantai 20. joulukuuta 2010 teksti Ib Salomon

Kiehtovaa ja erittäin märkää. Näin kuvailevat tutkijat käyntiä ehkä maailman vaikeapääsyisimmässä laboratoriossa. Svartisen Subglacial Laboratory sijaitsee Svartisenin jäätiköstä lähtevän Engabreen-jäävirran alla napapiirin tuntumassa Norjassa.

Sen sisäänkäynti on 200 metrin syvyydessä jään alla. Ennen kuin tutkijat pääsevät tarkastelemaan jäämassojen liikkeitä, jäähän on sulatettava käytäviä paloletkuilla ja kuumalla vedellä. Käytävien käyttöikä on lyhyt, sillä jäätikön alaosissa jää on taikinamaisen pehmeää. Yleensä käytävän korkeus pienenee puoleen vuorokauden kuluessa.

Subglacial Laboratory

Kulku jäänalaiseen laboratorioon on sen verran hankalaa, että kannattaa varautua yöpymään työpaikalla.Jäätikön alle päästään jäätikön alla olevaan kallioon poratun tunnelin kautta. Sen tuntumassa on majoitustilat kahdeksalle henkilölle. Kalliotunnelissa on myös työtiloja tutkijoille. Jäätikön alla tehty tutkimus on poikinut useita väitöskirjoja.

Svartisenin laboratorio on tuottanut uutta tietoa paitsi jäätiköiden liikkeistä ja jään vaikutuksesta alla olevaan kallioon myös jään kemiallisista ominaisuuksista. Laboratoriota ylläpitää Norjan vesistö- ja energiahallitus NVE.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: