flood sensors

Patoihin asennetaan hälytysjärjestelmä

Automaattinen varoitusjärjestelmä voi käynnistää hälytyksen, mikäli aluetta uhkaa tulva. Reaaliaikaiset tiedot patojen kunnosta ovat luettavissa vaikka iPadilla.

perjantai 20. tammikuuta 2012

Ennustetun ilmastonmuutoksen uskotaan lisäävän kaatosateita ja aiheuttavan tulvia niilläkin alueilla, jotka eivät ole nykyään kovin riskialttiita. Padot ja suojavallit on havaittu hyviksi keinoiksi estää vettä tulvimasta sinne, mistä siitä on vaaraa ihmisille ja eläimille.

Joskus rakenteet kuitenkin pettävät. Kansainvälisessä UrbanFlood-hankkeessa otetaan selvää, mistä tekijöistä on pääteltävissä, että veden virtausta pidättävät rakennelmat ovat antamassa periksi.

Projektissa kerätään erilaisilla mittauslaitteilla tietoja muun muassa patojen ja penkereiden kestävyyteen vaikuttavista kriit-tisistä tekijöistä, kuten luiskien vettymisestä ja lämpötilan ja vesimäärän vaihteluista.

Tulokset toimivat kehitettävän automaattisen varoitusjärjestelmän perustana. Käytännössä hanke tähtää luotettaviin ennusteisiin, jotta ihmiset ja eläimet ehdittäisiin evakuoida tulvan alta. Ajantasaisesti toimivaa nykyaikaista anturitekniikkaa on jo testattu Eemshavenin LiveDijk-padolla Alankomaissa. Alustavat tulokset ovat rohkaisevia. Mittauslaitteiden etäluku on sujunut aivan odotuksenmukaisesti.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: