Hollywood anno 2175

Näin Eiffelin torni luhistuu

Jos maailman seitsemän miljardia ihmistä jonakin päivänä vain katoaisivat, mitä tapahtuisi rakennuksille ja muistomerkeille?

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Ilman ihmisiä suurin osa maailman rakennuksista on kahdensadan vuoden päästä raunioina, ja loputkin ovat sortumaisillaan. History-kanavan animaatiosta selviää, mitä suurkaupungeissa tapahtuisi ja miten Eiffelin torni sortuisi.

25 vuoden kuluttua

Kaupunkien pilvenpiirtäjien ikkunat ovat rikkoutuneet, ja sade ja tuuli piiskaavat entisiä toimistotiloja ja luksushuoneistoja. Kosteus ja lämpötilanvaihtelut murentavat seinät ja katot. Ruoste haurastuttaa ruuvit ja metallikiinnikkeet. Toimistoissa on yhä paljon paperia ja huonekaluja. Ukkosenjohdattimet ovat ruostuneet ja katkenneet. Yksi salamanisku voi aiheuttaa tulipalon, jolloin jäljelle jäävät vain teräsrakenteet, joista kasvit saavat tukea.

50 vuoden kuluttua

Betonirakennukset halkeilevat. Joissakin taloissa kasvaa puita. Yhdysvalloissa Indianassa on Garyn kaupunki, jossa 1950-luvulla oli 200 000 asukasta. Nyt asukkaita on vain vajaa puolet siitä, ja monet kaupungin rakennuksista ovat raunioina. Kaupunkia kutsutaan myös keskilännen Pompejiksi.

100 vuoden kuluttua

Suuret riippusillat alkavat sortua. 17 metallityömiestä ja 38 maalaria kunnostavat nykyisin San Franciscon Golden Gate -siltaa koko ajan. Jos siltaa ei huolleta sataan vuoteen, ruoste iskee sillan kantta kannatteleviin vaijereihin, jolloin ne murtuvat yksi toisensa jälkeen. Vanhoissa monumentaalisissa rakennuksissa, kuten kivestä, betonista ja marmorista rakennetuissa museoissa ja asemarakennuksissa, kasvaa paljon kasveja, ja linnut ja muut eläimet etsivät niistä suojaa. Rakennusten ikkunat ovat jo aikaa sitten hajonneet.

200 vuoden kuluttua

Eiffelin torni maalataan nykyisin joka seitsemäs vuosi. 200 vuoden kuluttua on sen vuoro luhistua. Useimmat pilvenpiirtäjät ja monet vanhat rakennukset sortuvat. Ensimmäisinä kaatuvat ne, joiden perustuksissa on vettä. Pariisin Notre Dame vajoaa maahan. Monet betonirakennukset, kuten ydinvoimaloiden jäähdytystornit, padot ja vesivoimalat, sortuvat. Moottoriteiden siltarakennelmien kannatinpylväät pettävät.

300 vuoden kuluttua

300 vuoden päästä New Yorkin Vapaudenpatsaan rautarakenteet murtuvat ja patsas sortuu mereen. Sen graniittinen sokkeli on yhä paikoillaan.

500 vuoden kuluttua

Useimmat teräsrakennelmat ovat sortuneet. 500 vuoden päästä luhistuvat lujimmatkin rakennukset: Vatikaanin Pietarinkirkko ja Kuala Lumpurin Petronasin tornit. Tuhannen vuoden kuluttua metropolien tutut siluetit ovat silottuneet ja rakennusten rauniot ovat peittyneet kasvillisuuteen. Muinaiset kaupungit erottuvat ympäröivästä maastosta vain kumpareisina saarekkeina. Siellä, missä aikoinaan oli muotiliikkeitä ja kahviloita, on nyt vihertäviä raunioita, joissa asustelee karhuja, lepakoita ja käärmeitä.

Rakennelmien elinikä

(Ilman huoltotoimia) Uudenaikaiset talot: 100 vuotta Golden Gate: 100 vuotta Big Ben: 100 vuotta Empire State Building: 150 vuotta Pietarhovi: 150 vuotta Eiffelin torni: 200 vuotta Notre Dame: 200 vuotta Vapaudenpatsas: 300 vuotta Petronasin tornit: 500 vuotta Pietarinkirkko: 500 vuotta

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: