Ordinskaya cave

Luola, jossa on maailman kirkkain vesi

Ordinskajan luolasto voi olla kova pala kokeneellekin sukeltajalle, jos sattuu olemaan taipuvainen ahtaan paikan kammoon.

maanantai 6. tammikuuta 2014

"Luolissa voi kuolla sadalla eri tavalla"

kuvailee sukellukseen erikoistunut toimittaja Bogdana Vaštšenko Uralvuorilla Venäjällä sijaitsevaa Ordinskajan luolastoa. Mahdollisia onnettomuuspaikkoja luolastossa riittää, eikä kaikkia kolkkia ole vielä edes tutkittu. Tähän mennessä tutkittujen käytävien pituus on 4?850 metriä.

Kaukaisin niistä ulottuu yli kilometrin päähän luolaston suulta. Suurimmat onkalot ovat halkaisijaltaan 60-metrisiä.

Harvinainen kipsiluola

Ordinskajan luolasto on syntynyt kaksikymmentä metriä paksuun 200 miljoonaa vuotta vanhaan kipsikerrostumaan. Kipsin päällä ja alla on kestävämpiä kivilajeja, jotka muodostavat ikään kuin luolaston pohjan ja kannen. Luolaston käytävät ovat syntyneet, kun pohjavesi on syövyttänyt kipsiä. Kipsikiviluolat ovat harvinaisia, sillä kipsi on niin pehmää, että yleensä luolat luhistuvat. Ordinskajassa vesi estää luolia sortumasta.

Luola muuttaa muotoaan

Ordinskaja kiehtoo luolasukeltajia, sillä käytäviä täyttävä mineraalipitoinen, viisiasteinen vesi on niin kirkasta, että sukeltajien on helppo pitää yhteyttä toisiinsa.

Vaikka veden syvyys on enimmillään vain 20 metriä, vaaran paikkoja on, sillä kallion läpi varsinkin keväisin ja syksyisin tihkuva sadevesi muuttaa käytävien muotoa jatkuvasti.

Lue lisää erikoisista rotkoista, luolista ja kraattereista

– Jos olet Tieteen Kuvalehden tilaaja, voit lukea koko artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Eikö sinulle vielä tule lehteä? Napsauta painiketta ja tee tilaus.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: