354 miljardia kärpästä

Kuvia: Teollisia kärpäsiä

Joka viikko Meksikossa toimiva tehdas vapauttaa luontoon 120 miljoonaa steriiliä kärpästä. Niiden tehtävä on hävittää luonnonvaraiset lajitoverinsa, jotka munivat haavoihin ja syövät isäntänsä elävältä.

torstai 5. marraskuuta 2009

Kärpäset saa parhaiten kuriin kärpäsillä. Tämän periaatteen pohjalta toimii Tuxtla Gutiérrezin kaupungissa Etelä-Meksikossa toimiva tehdas. 1976 perustetun laitoksen tuote on kärpänen, tarkemmin sanottuna Cochliomyia hominivorax -lajin kärpänen. Tähän mennessä tuotteita on lehahtanut maailmalle jo 354 miljardia kappaletta.

Tehtaassa tuotettujen kärpästen toivotaan syrjäyttävän luonnonvaraiset lajitoverinsa parinvalinnassa. Jos näin käy, kärpäspopulaatioita saadaan karsittua. Ne ovat nimittäin melkoinen riesa sekä ihmisille että eläimille.

Cochliomyia hominivorax laskee munansa eläinten ihossa oleviin haavoihin. Munista kuoriutuvat toukat porautuvat päässään olevien terävien koukkujen avulla isäntänsä lihaksiin ja käyttävät niitä ravinnokseen. Kun toukkia on monta – yksi kärpänen voi munia 250–500 munaa – ne voivat sananmukaisesti syödä isäntänsä elävältä. Joskus toukkien kasvualustaksi joutuu myös ihminen.

Tehokkaasti toimiva tuote

Cochliomyia hominivorax oli aiemmin yleinen koko Etelä-Amerikassa ja Yhdysvaltojen eteläosissakin. Se aiheutti suuria taloudellisia vahinkoja karjankasvattajille. 1950-luvulla kaksi hyönteistutkijaa ehdotti ratkaisua ongelmaan.

Tutkijat esittivät, että kasvatettaisiin kärpäskoiraita, jotka tehtäisiin steriileiksi radioaktiivisilla säteillä ja sitten vapautettaisiin luontoon. Jos steriilejä koiraita olisi kylliksi, ne syrjäyttäisivät suvunjatkamiskykyiset koiraat naaraiden parittelukumppaneina. Näin seuraava kärpässukupolvi pienenisi. Jos operaatio toistettaisiin kyllin monta kertaa, kärpäskanta voitaisiin hävittää täysin. Menetelmä toimi. Jo 1954 C. hominivorax hävitettiin Venezuelan edustalla sijaitsevalta Curaçaon saarelta. Sittemmin se on saatu katoamaan suurimmasta osasta Keski-Amerikkaa.

Uusi kärpästehdas toimintaan ensi vuonna

Kärpästehtaan tuotteilla riittää markkinoita, sillä tavoitteena hävittää laji koko Etelä-Amerikasta. 350 työntekijän laitos Meksikossa ei edes pysty tyydyttämään koko kysyntää. Suunnitelmissa onkin toisen tuotantolaitoksen perustaminen Panamaan ensi vuonna.

Elintila kutistuu

Meksikon kärpästehdas perustettiin 1976, mutta USA:ssa Cochliomyia homini­vorax -kärpäsiä alettiin torjua steriilien koiraskärpästen avulla jo 1950-luvulla. Sen jälkeen lajin esiintymisalueen pohjoisraja on siirtynyt yhä etelämmäksi. USA:sta laji julistettiin hävitetyksi 1970 ja Meksikosta 1991.

Nykyään raja kulkee Kolumbiassa, jonne on jo tehty suojavyöhyke estämään lajin paluu pohjoiseen. Lopullisena tavoitteena on hävittää laji koko Etelä-Amerikasta. Se on yhä karjankasvattajien kiusana muun muassa Brasiliassa, Uruguayssa ja Paraguayssa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: