1. Tuhansia munia veteen

Kuvagalleria: Päivänkorennon kiivas elämä

Aikuisena päivänkorennolla on vain muutama tunti aikaa löytää kumppani ja paritella. Naaraiden pitää vielä ennen kuolemaansa ehtiä laskea myös munat.

torstai 11. maaliskuuta 2010

Tiszajoki virtaa hiljaa Itä-Unkarin alangon läpi kohti Serbiaa. Rauha rikkoutuu kuitenkin joka vuosi kesäkuun puolivälissä, kun ilmaan pelmahtaa tuhansia ja taas tuhansia päivänkorentoja. Ne kuuluvat Euroopan suurimpaan surviaislajiin, Palingenia longicaudaan, jota unkarilaiset kutsuvat tiszankorennoksi. Melske alkaa, kun kahdesta kolmeen vuotta joen pohjassa kehittyneistä toukista on vihdoin tullut lisääntymiskykyisiä aikuisia.

Kummankin sukupuolen edustajat vaikuttavat olevan hengenhädässä. Kiire johtuu siitä, että aikuiselämä loppuu melkeinpä siinä samassa. Muutaman tunnin aikana hyönteisten pitää huolehtia siitä, että suku jatkuu. Siksi parittelukumppanin etsimisessä ei aikailla.

Päivänkorentoja on ollut olemassa jo yli 300 miljoonaa vuotta. Niitä pidetään lajinkehityksellisesti vanhimpina ja alkeellisimpina nykyhyönteisinä, joilla on siivet. Pitkää historiaa vasten tarkasteltuna niiden lyhyt aikuiselämä tuntuu lähes pilanteolta. Useimmat maailman noin 2?500 surviaislajin yksilöistä saavat nauttia aikuisuudesta alle vuorokauden. Osalle on suotu vain minuutteja.

Nymfit luovat nahkansa jopa 30 kertaa

Päivänkorennot ovat riippuvaisia makeasta vedestä. Niiden toukat kehittyvät jokien, järvien ja lampien pohjassa tai vesikasvien tai kivien pinnalla. Tämän pitkän niin sanotun nymfivaiheen aikana toukka kasvaa ja joutuu luomaan nahkansa jopa 30 kertaa. Kasvusta huolimatta sen rakenne ei juuri muutu.

Sitä vastoin seuraava kehitysvaihe on nopeasti ohi. Se alkaa siitä, kun täysin kehittynyt toukka nousee pintaan ja pääsee luomaan vielä kerran nahkansa. Nahanluonnin jälkeen yksilöstä tulee subimago eli esiaikuinen, joka sekin luo jonkin ajan kuluttua nahkansa ja muuttuu näin varsinaiseksi aikuiseksi. Päivänkorentojen subimagovaihe on eläinkunnan lyhyimpiä elinkierron jaksoja.

Aikuisella ei ole muuta elämäntehtävää kuin lisääntyminen. Se voi omistautua suvunjatkamiselle, koska sillä ei ole minkäänlaisia edellytyksiä pysyä hengissä juuri vuorokautta kauemmin. Aikuisen suuosat ovat kehittyneet vaillinaisesti ja sen suoli on täynnä ilmaa. Siksi syöminen ja juominen on mahdotonta.

Paritteluun tähtäävän parveilulennon aikana koiraat käyttävät tehokkaasti hyväkseen suuria silmiään. Ne löytävät hämmästyttävän hyvin vielä ilman kumppania olevia naaraita sankasta parvesta, jonka ihminen näkee vain yhtenä kuhisevana hyönteispilvenä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: