Kestävän kehityksen malli

Merilehmä suojelee niittyjään liikalaiduntamiselta

tiistai 1. syyskuuta 2009

Australialaistutkijat ovat havainneet, että merilehmiin kuuluvat dugongit pitävät itse huolta siitä, että niillä on mieluista syötävää. James Cook -yliopiston tutkijat Ivan Lawler ja Helene Marsh ovat seuranneet Australian rannikon edustalla eläviä dugongeja. Dugongit eroavat lähisukulaisistaan manaateista siten, että ne käyttävät ravinnokseen pelkästään meriruohoa, jota kasvaa suurina ”niittyinä” merenpohjassa. Lawler ja Marsh huomasivat, että dugongit noudattavat meriruohoniityillä tiettyä kaavaa. Ne eivät parturoi niittyjä järjestelmällisesti vaan jättävät sinne tänne mättäitä. Tällä näennäisen tehottomalla toimintatavalla näyttää olevan selvä tarkoitus. Ne meriruoholajit, jotka leviävät nopeimmin mättäistä takaisin paljaiksi syödyille alueille, ovat juuri niitä, joita dugongit mieluiten syövät. Dugongit syövät meriruohon juurineen, joten jättämällä niityille mättäitä ne myös turvaavat meriruohon saannin jatkuvuuden. Ne välttävät liikalaiduntamista myös liikkumalla niityltä toiselle. Syötyään kylliksi yhdellä alueella ne siirtyvät muualle ja palaavat vasta, kun ruoho on kasvanut kyllin pitkäksi. Satelliittitutkimuksissa, joissa seurattiin radiolähettimillä varustettuja dugongeja, kävi ilmi, että dugongit tekevät säännöllisesti satojen kilometrien matkoja vanhoille laitumilleen – nähtävästi tarkastaakseen, miten paljon ruoho on kasvanut.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: